Volkswagen Golf R: Jízda bokem přikázána | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

18. 2. 2014

Volkswagen Golf R: Jízda bokem přikázána

Volkswagen Golf R

Fotogalerie

26 fotografií

Na severu Švédska jsme vyzkoušeli zcela nový Volkswagen Golf s označením R, jehož 300 koní nám zvedalo adrenalin už měsíc dopředu.

(více v čísle 7/14)

Větší pustinu v Evropě jen tak nenajdete. Švédské městečko Arvidsjaur leží ve stejnojmenném okrsku, který je součástí nejsevernějšího regionu Lappland a rozprostírá se jen 110 km od severního polárního kruhu. Na rozloze 5700 km2 přitom žije pouhých 6498 obyvatel a začátkem února 1966 zde přístroje naměřily teplotu –52,6 °C. Co tu proboha budeme dělat? No přece testovat horkou novinku – Volkswagen Golf R! Jsou zde pro to ideální podmínky. Celou oblast má na starosti pouhých deset policistů a dalším lákadlem je 4000 v zimě zamrzlých jezer, po nichž se budeme s nejsilnějším sériovým golfem všech dob prohánět. Ani proto nepřekvapí, že své centrály tady mají všechny významné značky a přibližně každou hodinu se kolem nás prožene zamaskovaný prototyp – testování v arktických podmínkách je prostě důležité.

Volkswagen Golf R
Autor: Volkswagen Golf R a archiv

Utajený dravec

Ráno před hotelem čeká asi třicítka nadupaných „erek“, jejichž přeplňovaný dvoulitr dává nejvyšší výkon 221 kW, tedy rovných 300 koní. Maxima točivého momentu 380 N.m přitom dosáhne už při 1800 otáčkách. Úžasná čísla, která budí zvědavost. Vždyť Golf R s pohonem všech kol a šestistupňovým automatem DSG zrychlí z klidu na stovku za 4,9 sekundy – s manuálem za 5,1 s – a nejvyšší rychlost má elektronicky omezenou na 250 km/h. Tentokrát nebudeme zkoušet jízdní vlastnosti, dynamiku agregátu ani schopnosti brzd, před námi je jenom zábava a driftování po zamrzlém jezeře. Místo standardních 18palcových pneumatik jsou totiž naše vozy vybaveny zimními sedmnáctkami s ocelovými hřeby. Usedáme do jednoho z připravených aut – všechna mají manuální převodovky – a vyrážíme. Sportovní volant padne výborně do ruky a anatomická sedadla poskytují tělu skvělou oporu. To jsou však vlastnosti, které jsme zaznamenali už u slabšího provedení GTI. Rozdíly na karoserii jsou také minimální. Na předním nárazníku najdete nepřehlédnutelné nasávací otvory a zádi dominuje čtveřice koncovek výfuku. Výrazně působí stříbrné krytky vnějších zrcátek a všudypřítomné logo R. Že je „erko“ ještě o 5 mm nižší než GTI, jsme málem ani nepostřehli.

Volkswagen Golf R
Autor: Volkswagen Golf R a archiv

Bílé království

Za chvilku se před námi rozprostírá planina, která bude na několik hodin patřit jenom nám. Po krátkém brífi nku se dělíme do skupin a přesouváme se k prvnímu stanovišti. Systém DCC (jízdní dynamika) nastavujeme do módu Race, úplně vypínáme stabilizaci (tlačítko ESC se podrží déle než dvě vteřiny) – tyto možnosti nabízí jen Golf R – a vyrážíme na první seznamovací jízdy na oválu. Řadíme dvojku, dáváme plný plyn. Od všech kol, na která rozděluje točivý moment lamelová spojka Haldex páté generace, odletuje ledová tříšť. Otáčky motoru stoupají až k hranici omezovače, což doprovází krásný sportovní ryk. Stačí v zatáčce lehce ubrat plyn a zadní část se začíná přetáčet. Kontrujeme natočením volantu, aby byla přední kola ve směru jízdy, citlivě dávkujeme plyn. Golf se drží ve smyku a opisuje střed kruhového oválu – jak jednoduché a zábavné. Jezdíme jedno kolečko za druhým a dovolujeme si čím dál víc. Přibližujeme se venkovní bariéře a zákonitě v ní skončíme. No co? Žádný učený ale z nebe nespadl. Proto trošku povolujeme uzdu fantazii a snažíme se vykroužit co nejdelší drift.

Volkswagen Golf R
Autor: Volkswagen Golf R a archiv

Další zastávkou je slalomová trať, kde si osvojíme plynulé klouzání z jednoho směru do druhého. Golf přitom poslouchá na slovo – tedy na přesné povely. Zajímavou zkušeností je přepnutí stabilizace do standardně dodávaného sportovního módu – elektronika zasahuje do jízdy, ale dává řidiči více volnosti. Při změně směru z jedné zatáčky do druhé se snaží lehkým přibrzděním kol udržet vůz v přímém směru, ale když se golf dostane přes tuto hranici do dalšího smyku, nechá nás opět hezky driftovat.

Skvělá pozvánka

Takže základy už máme za sebou a můžeme vyrazit na vyhrnutý okruh se spoustou zavřených zatáček a „vracáků“. Tady už jde jen o čistou zábavu. Čím víc bokem, tím líp. Občas se zdá, že nás zadek předběhne a půjdeme do hodin. Ale stačí přidat plyn, čímž se zatíží zadní část, a „erko“ se poslušně rovná a směřuje tam, kam chceme. Jenže pět hodin na ledovém jezeře uteklo jako voda a požitkářství musíme ukončit. Ani nám přitom nevadilo, že jsme nemohli vyzkoušet účinnost nových brzd s předními ventilovanými kotouči o průměru 340 mm nebo elektronickou uzávěrku předního a zadního diferenciálu XDS+, která optimalizuje chování řízení při rychlém projíždění zatáčkami – podle potřeby přibrzďuje méně zatížená vnitřní kola. Také se těšíme, že na suchém asfaltu vyzkoušíme zrychlení vozu a ověříme si, zda uváděná spotřeba 7,1 l/100 km s manuálem není nesmysl.

Volkswagen Golf R
Autor: Volkswagen Golf R a archiv

První jízda nejsilnějším sériovým golfem historie nás i tak zcela uchvátila. Nechápeme však jednu věc – použití stop-start systému u takto koncipovaného vozu.

Volkswagen Golf R
Autor: Volkswagen Golf R a archiv

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
7 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851