Ford Transit: Legenda roste | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

8. 3. 2014

Ford Transit: Legenda roste

Ford Transit

Fotogalerie

6 fotografií

Drobnější úkoly od loňska zařizuje menší model Transit Custom. Samotný transit k těžké práci nikoho nepustí. A dobře ví proč.

(více v čísle 9/14)

V přehršli nových užitkových fordů není snadné se vyznat. Obchodní stratégové totiž považují slovo Transit za tak mocné zaklínadlo, že ho zapsali do křestního listu hned třem vozidlům různých velikostí.

Ford Transit
Autor: Ford a archiv

Jen pro pořádek: nízký model se jmenuje Transit Connect a má nosnost do 1000 kg. Loňskou novinkou je Transit Custom, klasická dodávka lehčí váhy – pobere maximálně tři europalety a celkovou hmotností nepřesahuje 3100 kg. Legendární jméno bez přívlastků pak znamená největšího dříče: váha od 2,9 do 5 tun, verze Jumbo pojme patnáctikubíkový náklad, nechybějí pracovní varianty s dvojkabinou, naprostou novinkou pak bude až osmnáctimístný minibus. Zatímco menší a komfortněji vybavený typ Custom konkuruje Volkswagenu Transporter, mohutnější a o sedm centimetrů širší Transit míří proti matadorům jako Mercedes-Benz Sprinter a Iveco Daily. Vedle nich je velkou předností fordu, že lehčí verze s celkovou hmotností od 2900 do 3500 kg zůstávají u lehčího a hospodárnějšího předního pohonu. Teprve těžké váhy do pěti tun mají podélně uložený motor, který pohání zadní, případně všechna kola.

Interiér
Autor: Ford a archiv

Na první jízdy nás Ford pozval do malebného okolí Barcelony, kde jsme vyzkoušeli jak pohyb v hustém městském provozu, tak dálnice a úzké horské silničky. Zaujala nás snadnost, s kterou se transitu chopí ruce a nohy uvyklé komfortu rodinných vozů. Sympaticky malý volant známe z focusu, z osobních fordů pocházejí i ovladače na palubní desce. Příkladně obrovská zrcátka poskytují bezpečný přehled o okolí vozu, vzadu samozřejmě nechybí parkovací kamera. V dřívějších dobách vyžadovaly velké dodávky se zadním pohonem poctivou chlapskou práci se spojkou – nemehlům hrozil při každém rozjezdu kopanec napruženého třímetrového kardanu. V novém transitu skoro nedokážeme poznat, kterou verzi řídíme: elektronika si v záběru spojky sama citlivě přidává plyn a zadokolka se rozjíždí zcela plynule. Příjemně působí i naladění tlumičů, jež udržují prázdný vůz v klidu bez poskakování typického pro zadní listová pera.

Listová pera snesou velkou zátěž. Kvalitní tlumiče zdárně brání nadhazování nezatížené zádě.
Autor: Ford a archiv

Jedinou výtku máme k hlučnějšímu motoru, který idylu komfortu poněkud nabourává. Takový Fiat Ducato zní na dálnici klidněji. Dálkoví letci se také musejí rozloučit se silným pětiválcem 3,2 litru – všechny tři výkonové varianty tvoří čtyřválec o litr menší. A na rozdíl od mercedesu a iveca nenabídne transit samočinnou převodovku.

U těžších variant je tentýž čtyřválec uložený podélně a pohání zadní nápravu.
Autor: Ford a archiv

Kromě většího prostoru výrobce slibuje snížené servisní náklady. Úprava krytu pod stěrači usnadňuje přístup k motoru a zrychluje postup údržby, interval výměny oleje prodloužený až na 50 000 km ovšem budí stejné pochybnosti jako u konkurence.

Malý volant a jemně vyladěné reakce motoru i spojky zajišťují velmi snadné ovládání
Autor: Ford a archiv

Nový transit už lze objednávat, ceny startují na 545 000 Kč bez DPH za třímístnou verzi 290 Leader s třímetrovým rozvorem a objemem skříně 10 m3. Na silnicích se s novinkou setkáme koncem března.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
9 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851