Budoucnost: Prcek mezi dospěláky | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Budoucnost: Prcek mezi dospěláky

Třetí generace Mazdy 2 bude tvarově vycházet z dnešního modelu, kapota se však výrazně prodlouží. Prý zvládne pojmout i velký diesel...

Fotogalerie

4 fotografie

Mazda chystá nový nejmenší model a Mercedes plánuje dostupný kabriolet. SUV ML čeká přepracování tváře a golf připravuje kompromis pro individualisty.

(více v čísle 17/14)

Tempo inovací Mercedesu nezná mezí – aktuálně jsme pronásledovali další dva prototypy. Navíc víme, čím VW ozvláštní letošní Wörthersee, a poprvé jsme viděli novou Mazdu 2!

Nejmenší skyactiv

Po Mazdách 6 a 3 se japonský soubor technologických prvků přesune o další stupeň níže – do modelu 2. Třetí generace má přijet příští rok a designově sjednotí aktuální model s Mazdou 3. O motorech se mlčí, jistá je prý benzinová patnáctistovka Skyactiv-G. Špioni však nevylučují ani velký diesel 2.2 Skyactiv-D. Jenže tuto možnost berme v době přísných limitů CO2 s nadhledem: doby mrňousů jako Peugeot 206 2.0 HDi nebo Fabia 1.9 TDI jsou pryč. Zato jsou žádané LED diody, které budeme na Mazdě 2 obdivovat vpředu i vzadu. Pětidveřová karoserie je jistá, nad třídveřovou visí otazník.

Elegantnější drsňák

Přestože jsou současnému ML teprve tři roky, vedle posledních novinek Mercedesu už stačilo výrazně zastarat. Proto se tvář tohoto SUV brzy promění ve stylu nedávno zmodernizované třídy E. Maska chladiče má být větší, přímo na ni budou navazovat efektní světlomety s diodovými proužky zalomenými shora dovnitř. Vůz se představí jako model 2016. Verze BlueTec jsou už dnes připraveny na normu Euro 6, ostatní motory čeká spolu s faceliftem totéž.

Nejlevnější kabriolet

Minulý Mercedes třídy C nabídl zájemcům místo dvou tradičních karoserií i atraktivní kupé. Aktuální generace s kódem W 205 půjde ještě dál – vůbec poprvé se setkáme s kabrioletem třídy C. Sice se hovoří o plátěné střeše, ale vzhledem k tomu, že Stuttgartští dodnes nezanevřeli ani na skládací plechy, tipujeme spíše tuto alternativu. Ostatně proporce prototypu odpovídají spíše minulému Focusu CC než eleganci dnešní (plátěné) otevřené třídy E… Každopádně má jít o nejlevnější kabriolet od Mercedesu a v základu by se mohl vejít pod milion. Cenově má být totiž pod roadsterem SLK (od 1 022 450 Kč).

Překvapivý

kompromis Kdo bere Golf GTI jako moc obyčejný, ale verzi R zase naopak coby příliš ultimativní, bude mít brzy možnost zvolit kombinaci: model Golf GTI Club Sport. Na letošní setkání příznivců GTI u jezera Wörthersee totiž Volkswagen údajně chystá světovou premiéru nové varianty, jež má mísit nezměněnou techniku Golfu GTI s designem modelu R. Nejvýraznějším prvkem celého vozu bude rozměrný střešní spoiler. Limitovaná edice GTI Club Sport má vzniknout pouze ve třídveřové karoserii.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
17 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851