Peugeot 208: Motor, moje chlouba! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Peugeot 208: Motor, moje chlouba!

Peugeot 208 1.2/60 kW Urban Soul

Dlouhodobě testovaný Peugeot 208 pokořil 30 000 kilometrů a s jarem mocně spěchá k cíli své služby. V jaké kondici?

(více v čísle 20/14)

Je to někdy paradox. Když loni Peugeot 208 nastoupil do Světa motorů na roční službu zvanou dlouhodobý test, mnozí měli nejvíc výhrad k volbě benzinového tříválce. Dnes má auto za sebou přes 30 000 ujetých kilometrů a my se shodujeme vždyť tahle část je nakonec největší chloubou vozu.

Svižně se mnou…

Slibné parametry z tabulek dokazuje na silnicích, ba i dálnicích. Vyhovuje mu klidně svižnější, ale ustálené tempo, pružné zrychlení je navzdory točivé povaze ospalé. Dvojnásob to pak platí v nižších otáčkách.

Jasně, tu a tam někomu může vadit, jak se motor při akceleraci rozeřve. Známe pár aut, která umějí své tříválce tlumit lépe. S charakteristikou ladí odstupňování pětistupňové manuální převodovky. Ta je proti našim dřívějším zkušenostem s 208 z běžných testů lepší, k dokonalosti jí však přece jen něco chybí – zejména dráha mezi čtyřkou a pětkou je na náš vkus příliš dlouhá.

… za šest litrů

I když uplynulé měsíce, jimž měl vládnout led a sníh, nebyly v Česku kruté jako jindy, jízda na zimních pneumatikách se projevila vyšší spotřebou než na začátku testu. Teď na jaře se opět vracíme v průměru mezi 6,0-6,3 litru v kombinaci. Přestože jsme se občas snažili přiblížit v praxi číslu 4,5 l z technických údajů, tak nízko jsme to nedokázali. Rekord na nejlepších sto kilometrů zaznamenaných v našem palubním deníku zatím máme 5,3. Ale zkusíme jej ještě překonat!

Další podrobnosti najdete v tištěném vydání SM, č. 20/2014.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
20 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851