Budoucnost: Do celého světa | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Budoucnost: Do celého světa

Design malého crossoveru bude myšlenku původní pětistovky ctít rozhodně více než MPV 500L, což ale neplatí pro terénní ambice…

Fotogalerie

5 fotografií

Malá italská pětistovka se chce vydat do lehčího terénu, Mercedes tvrdě testuje první SUV-kupé značky a Opel má překvapivě hotového nástupce jednoho ze svých nejmladších modelů.

(více v čísle 22/14)

Časy, kdy automobilky vyvíjely různé vozy pro jednotlivé kontinenty, jsou pryč. Dnes už je jiná doba. Vozy z této strany se totiž brzy prakticky v jedné a té samé podobě rozjedou do většiny světadílů.

Fiat 500X/Plus

Narozen 4. července. Název slavného válečného filmu s Tomem Cruisem si znovu připomeneme letos, kdy na stejný den připadne premiéra další novinky řady Fiat 500. Proč právě toto datum? Je to jednoduché – první pětistovka se světu ukázala 4. 7. 1957 a novodobá přesně na den padesát let poté. Fiat 500X se stane módním crossoverem typu Renaultu Captur, proti němu však bude mít v záloze pohon všech kol. Pohánět jej bude přeplňovaná benzinová čtrnáctistovka, případně známý diesel 1.6 MultiJet.

V modelu 500X půjde zároveň o sourozence Jeepu Renegade, s nímž bude vznikat na společné lince v italském Melfi . Tam se dodnes rodí punto, jehož nástupce Fiat 500 Plus se přestěhuje do Polska. Tento vůz se v rytmu doby pochlubí standardně dodávanou pětidveřovou karoserií a na linkách se objeví o rok později proti původnímu plánu, tedy až v sezoně 2016.

Mercedes-Benz MLC

O smysluplnosti těžkého a stísněného mafi ánského strašáka BMW X6 leckdo pochybuje, ale kasu výrobce plní slušně. Není tedy divu, že jej letos nahradí menší model X4. Přímého konkurenta dokonce brzy uvede i Audi. Stranou nestojí ani Mercedes-Benz. Model MLC už v Číně ukázal jako designový koncept. A jak Stuttgartské známe, většina jejich atraktivních studií se do roka a dne promění v sériový model.

Produkční verzi vozu MLC prý máme očekávat už v lednu na tradiční přehlídce v americkém Detroitu. O nabídce pohonných jednotek sice zatím nepadlo ani slovo, ale jisté je, že noční můrou BMW X6 M se v nejbližších letech stane extra silná verze MLC 63 AMG.

Opel Astra Notchback

Před týdnem jsme pronásledovali zamaskovaný pětidveřový hatchback coby prvního člena připravované nové generace Opelu Astra, a nyní už došlo na posledního! Po kombi, kupé GTC a MPV Zafi ra se totiž na závěr obnovy chystá tradiční sedan, u Opelu neobvykle pojmenovaný Notchback.

Ač ten současný je na trhu teprve od druhé poloviny roku 2012, prototypy nástupce už se prohánějí po světě! Zatím tedy jen v asijské verzi, která používá obchodní název Buick Verano/Excelle. Ta se však až na pár detailů a výběr pohonných jednotek naprosto shoduje se sedanem řady Astra. Jak jsme zjistili, hlavním úkolem příští astry bude úspora hmotnosti o 50-100 kilogramů podle provedení a větší prostor pro pohodlí cestujících.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
22 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851