Škoda Octavia G-Tec: Trefa | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

11. 6. 2014

Škoda Octavia G-Tec: Trefa

Škoda Octavia G-Tec

V Holandsku jsme se poprvé svezli autem, které by u nás konečně mohlo pohnout se stojatými vodami CNG. Řídili jsme Octavii G-Tec!

(více v čísle 22/14)

Stlačený zemní plyn se už dlouho považuje za jednu z nejrozumnějších cest, jak se vyrovnat se zeleným nátlakem. U nás však stále zatím spíš ticho po pěšině, s čímž první škodovka na CNG – nejmenší citigo – nemohla udělat vůbec nic. Méně vhodného kandidáta na plynovou osvětu si těžko představit, však se také u nás neprodalo ani deset takových miniškodovek. Teď je tu však fl eety i českými rodinami milovaná Škoda Octavia třetí generace! Kdo jiný by měl CNG vyšlapávat cestičku než nejprodávanější model českého trhu?

 

Zkrátka octavia

 

Na letišti v Amsterodamu před námi stojí naprosto tuctová Octavia Combi, která svou alternativní výlučnost dává najevo pouze štítkem na zádi. V interiéru je již díky zdvojenému palivoměru (jeden pro benzin a druhý pro CNG) a rozšířenému palubnímu počítači (musí přece počítat dvě paliva) rozpoznání plynové octavie o malinkatý kousíček snazší. Stále však lze s jistotou prohlásit, že verze CNG vypadá úplně stejně jako jakákoliv jiná octavia.

 

V uživatelsky zcela zaběhnutých kolejích pokračujeme i nadále. Nastartujeme, nikde žádný režim nepřepínáme a jedeme. Samozřejmě automaticky na plyn. Octavia G-Tec je vozidlo primárně určené pro spalování CNG a k benzinu se uráčí jen tehdy, když plyn dojde nebo teploty klesnou k minus deseti stupňům. V druhém případě však tradičnější z paliv využije pouze pro nastartování a první metry, pak se znovu přepne na plyn.

 

Z tohoto pohledu možná překvapí, že na benzin stále urazíte víc než dvojnásobnou vzdálenost. Zatímco plyn zvládne nejvýš 410, benzin si troufne až na 920 kilometrů. Celkový akční rádius 1330 km však svádí k tomu, zkusit Chorvatsko na jednu nádrž. Respektive tři, kromě benzinové s klasickým objemem 50 litrů s sebou octavia veze další dvě na plyn (celkově 97 litrů, pro snadnější orientaci jde o 15 kg zemního plynu).

 

Holandské brouzdání

 

Jak už jsme řekli, plynový dojezd dosahuje 410 kilometrů. Reálně bychom to viděli na plus minus tři stovky. I zde totiž platí, že život přináší trochu jiné výstupy než data z tabulek. Udávané kombinované spotřeby 3,5 kg plynu na 100 km se nám nepodařilo dosáhnout ani v krajně rovinatém Nizozemsku, kde jsme se navíc díky ideálně zvolené trase nejčastěji pohybovali rychlostí kolem 110 km/h. Musíte uznat, že lepší podmínky jsme si nemohli přát! A přece jsme jezdili nejlépe za 4,1 kg CNG.

 

Ještě jedno upozornění. Kdo by chtěl dynamiku Octavie G-Tec srovnávat s už známou čtrnáctistovkou TSI, bude možná lehce zaskočen. Plynová verze čtyřválce 1.4 TSI totiž dosahuje výkonu 81 kW, tradiční benzinová se pro octavii nabízí ve variantě 103 kW. Jízdní projev tedy můžeme prohlásit za poklidnější, vyhovující rodinnému tempu a plus minus odpovídající čtyřválci 1.2 TSI/77 kW. Nádrže na plyn také něco váží (viz tabulka), i plynová verze však stále odveze ve verzi liftback dostačujících 564 kg, kombi o pětatřicet kil méně.

 

Ještě nějaké rozdíly?

 

Asi vám už došlo, že když Octavia G-Tec veze navíc 97 litrů ve formě nádrží na CNG, musela si je někde vzít. Správně, brala v zavazadlovém prostoru! Základní objem kufru liftbacku se snížil na 460 litrů, kombi odveze o dvacet víc. Z litrového piedestalu tak plynová octavia spadla, my však její přepravní kapacitu považujeme stále za víc než slušnou. To bychom už brečeli spíše pro nenávratnou ztrátu rezervy. Pro ni se už místo zkrátka nenašlo. Lepicí sada je pro Octavii G-Tec jedinou záchranou. Ale teď pozor, velice důležitá informace! Možná jste již někde zaslechli, že se octavia prodává se dvěma různými zadními nápravami. A že daleko rozšířenější a levnější vlečená varianta není z pohledu komfortu úplně nejšťastnějším řešením. A představte si, Octavii G-Tec bylo dopřáno složitější a dražší víceprvkové zavěšení! Na dokonale hladkém holandském asfaltu jsme jeho přínos nemohli docenit, jsme si však jistí, že hned v prvním českém testu víceprvkové pohodlí rozlišíme bezpečně.

 

Plynová revoluce?

 

Ani ne korunové náklady na kilometr zní jako rajská hudba, to pak člověk hned mávne rukou nad pouhou šedesátkou plniček. Jenže co ta plynová legrace vlastně stojí? Základních a velice zajímavých 433 900 Kč, což je cena prakticky shodná s motorizací 1.6 TDI/77 kW. Za kombík se připlácí třiatřicet tisíc. Jestli má někdy plynová revoluce vypuknout, pak je to teď! 

 

Další podrobnosti najdete v tištěném vydání SM? č. 22/ 2014.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
22 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851