Adaptivní řízení Fordu: Do zatáček! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

24. 6. 2014

Adaptivní řízení Fordu: Do zatáček!

Adaptivní řízení fordu

Ford hodlá řidiči ulehčit a zároveň prý také zpříjemnit práci. Stane se tak díky novému systému adaptivního řízení. V tuto chvíli si musíme vystačit s fotografi emi jeho „vnitřností“ a popisem, jak to všechno funguje.

(více v čísle 24/14)

Do roka a do dne bychom si však novinku mohli osahat v praxi. Výhodou Fordova systému by měla být jednoduchá konstrukce, sestávající z elektromotoru a několika čidel, úhledně zakomponovaných do středu volantu. Žádných dalších zásahů do původního řízení prý nebylo zapotřebí. Ford zdůrazňuje také nízkou hmotnost systému – půl kila by snad nemělo přinést ani gram CO2 navíc! A na co se tedy máme vlastně těšit? Kromě tradičního a rozšířeného variabilního účinku posilovače (při parkování točíme lehce, ve vyšších rychlostech řízení přituhne) také na proměnný převod. Třeba při takovém parkovacím manévru se počet otáček mezi krajními polohami volantu sníží, takže řidič nemusí ručkovat ze strany na stranu. S rostoucí rychlostí se převod samozřejmě upravuje, abychom se na dálnici po mírném pootočení neocitli rázem v jiném jízdním pruhu. Novinka by se neměla stát výsadní záležitostí například sportovních modelů, Ford předpokládá instalaci napříč modelovým spektrem.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
24 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851