Rozhovor: Autonomní technologie do 200 000 Kč | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

3. 8. 2015

Rozhovor: Autonomní technologie do 200 000 Kč

Auta blízké budoucnosti

Fotogalerie

4 fotografie

Auto, do něhož jen sednete a doveze vás na zadané místo, aniž by ho řídil člověk. „Tahle budoucnost je za dveřmi,“ tvrdí expert pražské kanceláře The Boston Consulting Group Tomáš Wiedermann.

(více v čísle 26/15)

Jak jsou takzvaná autonomní auta daleko od praxe?

Technologie je v zásadě připravená. Namátkou zmíním autopilota, který přebírá vedení vozu při jízdě v pruhu na dálnici. Příští, nejpozději přespříští rok bude k dispozici systém, který sám bez řidiče auto zaparkuje. Plná autonomie vozů je reálná v roce 2025.

I v Česku?

Ano, stejně jako ve zbytku světa. Pouze jich na začátku bude méně, podobně jako to nyní vidíme u elektromobilů.

Jaké jsou problémy?

Zůstaly jen dvě těžkosti, na jejichž řešení se pracuje. První je jízda ve velmi špatném počasí. Auto zamíří jen tam, kam „vidí“ nebo dohlédne. Takže třeba ve vánici jede pomalu a neochotně. Druhou potíží zůstává fakt, že dnešní technologie nedokážou rozeznat letící pytel nebo kus igelitu od velkého hmotného předmětu. Na rozdíl od člověka ve všech těchto případech samořiditelné auto – třeba to od Googlu – reaguje jako na pevnou překážku.

Jaké jsou další problémy?

V první řadě legislativní omezení a poptávka zákazníků. Potenciálním kupujícím se koncept líbí, jen jim přijde příliš drahý. Jsou ochotni si připlatit v přepočtu jen kolem 200 000 korun nad cenu dnešních aut. Jenže zcela autonomní vozidla by dnes byla dražší skoro o milion. Cílem je stav, aby tyto technologie vyšly na sto tisíc korun. Pak nastane zásadní zlom.

Kdy se dá očekávat masové rozšíření?

Předpokládám, že v roce 2035 už budou autonomní vozy představovat deset až patnáct procent nově prodaných aut. A na kolik to vyjde cenově? Vezměte si moderními technologiemi napěchovaný model A6, jehož cena se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun. K němu přidejte autonomní řízení. Jedno takové auto by mělo stát výrazně pod tři miliony korun.

Kdo si bude taková auta kupovat?

Na začátek sázíme třeba na univerzitní kampusy nebo uzavřená satelitní městečka pro seniory – tam, kde nejsou veřejné komunikace. Provoz minimální, technika se dostane více do povědomí. Umím si představit i autonomní nákladní auto, klasický řidič jej vyveze za město do depa, tam se přepne na autonomní režim a přejede po dálnicích půl Evropy na okraj dalšího města, kde jej opět převezme jiný šofér, který jej doveze na místo složení nákladu.

Klasického řidiče ale přece nic nenahradí, například v reakci na okamžitý stav na silnici. Jak se třeba bude zajišťovat co největší aktuálnost map, podle nichž se budou mozky autonomních vozidel při cestě řídit?

Auta budou mezi sebou komunikovat. Takže když jedno z nich narazí na změnu v provozu, opravy, úpravy, výkyv počasí, budou to okamžitě vědět všechna. Nebo jim hned oznámí, že tady je zácpa, tam díra, tím směrem nejezdi.

Jak zareaguje na policistu?

Úplně normálně. Zastaví na pokyn, který bude mít v paměti naučený.

A co soukromé pozemky, kam mapovací vozy nebudou mít přístup? Autonomní auta budou umět řídit i bez zcela přesných map, pouze na základě sledování okolí. Technologie by měly rozeznat všechno, k dispozici je systém GPS, klasický radar kvůli reakci na překážky, lidar, který pracuje se světelnými vlnami, a také videokamera. Půjde také naučit auto reagovat na každou situaci. A tak by jej ani nemělo překvapit, když před ním začne někdo zastavovat nebo couvat. Tyhle algoritmy se v simulacích zkoušejí už teď.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
26 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851