Ford Mondeo HEV: Funguje! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

26. 8. 2015

Ford Mondeo HEV: Funguje!

Ford Mondeo HEV

Fotogalerie

8 fotografií

Hybridy rádi mít nemusíte, Ford Mondeo HEV ale zadání plní. Opravdu jezdí velmi úsporně.

(více v čísle 33/15)

Ačkoliv je hybridní model od Fordu v Evropě novinkou, v Americe zkouší modrý oválek štěstí už od roku 2004. Aktuální mondeo tak používá již třetí generaci hybridního systému, který se v současnosti skládá z atmosférického zážehového dvoulitru s výkonem 105 kW a elektromotoru poskytujícího 88 kW. Systémový výkon pak dosahuje 137 kW a tok newtonmetrů usměrňuje planetová převodovka eCVT.

Zážehový dvoulitr doplňuje elektromotor s výkonem 88 kW
Autor: Davidl Rajdl

Že vám to celé něco připomíná? Ano, hybrid od Fordu se hodně podobá technickému řešení Toyoty. Proč vymýšlet vymyšlené…

Ať už se technici inspirovali čímkoliv, celek jim opravdu funguje! Týdenní nikterak spořivě zaměřené používání Mondea HEV jsme zakončili s nádherným průměrem 5,3 litru. A to jsme se po většinu času pohybovali po dálnici! Ani zde se spotřeba výrazněji nevzdálila sedmi litrům, nejméně paliva pak mondeo potřebovalo ve městě. Logická věc, právě tady jsme nejčastěji jezdili výhradně na elektřinu. Čistě elektrickým módem sice Mondeo HEV nedisponuje, bez spalovací jednotky ale podle Fordu zvládne až jeden a půl kilometru. S poctivým rekuperováním se však dostanete dál, my jsme bez jediného gramu CO2 zdolali i dvojnásobnou trasu. Ať už na elektřinu, benzin nebo spojené hybridní síly, vždy jsme cestovali nesmírně komfortně. Třetí generace mondea už sice není řidičsky zážitkovým vozem, v nabídce pohodlí ale podvozek fordu střední třídy exceluje. A v hybridní verzi používající maličké šestnáctipalcové pneumatiky s netradičním rozměrem 215/60 (na obrovském mondeu vypadají jak dojezdovky) je pak schopnost eliminovat nerovnosti takřka absolutní.

Na displeji vlevo můžete kontrolovat veškeré hybridní parametry
Autor: Davidl Rajdl

O to víc pak na tomto bezmezně komfortním obláčku zarazí hluk vytočeného dvoulitru, který se rozeřve pokaždé, když se rozhodnete výrazněji akcelerovat. Pro hybridy typická, variátory připomínající a velice otravná charakteristika. Schůdná je také základní cena 765 990 Kč, od pětidveřového liftbacku s naftou 2.0 TDCi/110 kW a automatem PowerShift vzdálená jistě akceptovatelných jedenašedesát tisíc.

Podle přístrojové desky hybridní mondeo nepoznáte
Autor: Davidl Rajdl

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
33 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851