Kia Sportage: Tajné rande | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Kia Sportage: Tajné rande

Nová Kia Sportage

Fotogalerie

14 fotografií

Dřív než první evropští novináři premiérově otestují novou Kiu Sportage, Svět motorů už za jejím volantem exkluzivně strávil celý lednový den. Prodávat se začne 1. února.

(více v čísle 4/16)

Těžko se popisuje ten specifi cký pocit, když s nějakým novým autem vyrážíme na cestu jako úplně první v Česku. V případě čtvrté generace kompaktního SUV Kia Sportage je míra exkluzivity nejspíš ještě mnohem vyšší, protože ofi ciální jízdní prezentace odstartuje, teprve až bude Svět motorů s těmito řádky na stáncích.

Přestože kořeny automobilky Kia pochopitelně najdeme v Jižní Koreji, sportage patří k modelům s ryze evropským charakterem. V Německu vyvinutá a ve slovenské Žilině vyráběná byla už její předchůdkyně a na tom se nic nemění ani u přicházejícího čtvrtého pokolení.

A vy ho s námi teď můžete v předpremiéře ochutnat. Tajné rande

Změna identity

Zatímco ostře řezaná sportage minulé generace působila dravě, ale současně i trochu vážně, novince nakreslili designéři na moderní okatou tvář veselý široký úsměv.

A jak po ní lidé koukají! Hlavně tedy od volantu dosluhujícího modelu – to si člověk najednou uvědomí, jak rozšířené tohle SUV u nás je. Zvídavé pohledy na nás útočily doslova na každém rohu. Uvnitř je mezigenerační skok znát ještě víc. Inspirace dražším sorentem je zřejmá, právě na jeho robustní styl navazuje luxusně vyhlížející palubní deska uhlazených tvarů.

Palubní deska kompaktní sportage se zhlédla v luxusním SUV Sorento. Razí jeho robustní styl a udržuje i vysokou kvalitu provedení. Velká navigace reaguje bleskově a má velmi přehledné menu. Dobrá čitelnost je vlastní také přístrojům, velká tlačítka klimatizace jsou dobře po ruce a snadno se trefují
Autor: Davidl Rajdl

Nejprve nás napadlo, jestli tu není snad až příliš tlačítek, abychom po pár kilometrech změnili názor – tohle je optimální kombinace velké dotykové obrazovky a tlačítkem ovládaných hlavních funkcí. Všechno je logicky rozmístěné, dobře po ruce a intuice brzy vede prst po paměti na požadovaný spínač.

Tiše a pokojně

Přeplňovaná benzinová šestnáctistovka s přímým vstřikováním je pod kapotou sportage novým přírůstkem. Umí pěkně vystrkovat růžky, ale kromě razance ji musíme pochválit hlavně za sametový projev. Ve spojení s další novinkou – dvouspojkovou automatickou převodovkou – je to hotová Amerika.

Místo dřívější rezervy má sportage standardně módní lepicí sadu. I díky tomu kufr narostl ze 465 litrů na 503 l, což ocení nejen rodiny.
Autor: Davidl Rajdl

Navíc podpořená sympatickým tichem v kabině a poddajností odpružení, což nebyly zrovna dominantní stránky minulého modelu.

Co udělají tři čísla

Od podzimní světové premiéry na frankfurtském autosalonu si pamatujeme, že rozvor čtvrté sportage narostl o cenné tři centimetry.

Žádný marketingový slogan, je to opravdu znát! Navíc si teď vzadu hovíme v mnohem přirozenější pozici, a ještě si můžeme nastavovat sklon opěradla v nečekaně širokém rozsahu. Na cestující ve druhé řadě Kia nebývale myslela, to se dnes zas tak často nevidí. A na své si přijdou i zavazadla, kterých teď můžete do kie naložit o téměř čtyřicet litrů víc.

A to se počítá.

Nová Kia Sportage
Autor: Davidl Rajdl

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
4 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851