Suzuki Swift 1.2 VVT GL/AC SE: Malý klasik v plné parádě | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 6. 2016

Suzuki Swift 1.2 VVT GL/AC SE: Malý klasik v plné parádě

Suzuki Swift 1.2 VVT GL/AC SE

Fotogalerie

9 fotografií

Po delší době se na nás přijelo podívat nestárnoucí Suzuki Swift. V nové speciální edici mu to sluší víc než kdykoliv předtím.

Malé suzuki je ukázkovým typem auta, které se pořídí pro ženu, ale nakonec si ho oblíbí chlap. Aby ne – neznervózňuje ho zbytečnými asistenty, neotravuje stop-startem a při parkování neobtěžuje centimetry navíc. Naopak, městem projíždí proti dlouhým konkurentům mrštně jako lasička. Před měsícem se swift objevil ve speciální edici s rozšířenou výbavou. V ceníku ji najdete pod známým označením GL/AC, ale s dodatkem SE. Limitovanou sérii prozradí především šestnáctipalcová černá litá kola a střešní spoiler na zádi. V našem případě se o pozornost ostatních řidičů postarala také oranžová metalíza Horizon v ceně 11 000 Kč, kterou vřele doporučujeme. Vždyť nenechat hezké malé auto zazářit barvami by byl hřích!

Uvnitř speciální model láká na kožený sportovní volant ze specifikace Sport, který stejně jako manžetu řadicí páky zdobí stříbrné obšití. Proti jinak bohatě vybavenému standardnímu provedení GL/AC, kterému nechybí tempomat, denní svícení LED ani kompletní „elektrifikace“ všech bočních oken, získáte navíc ve standardu bluetooth handsfree a vyhřívané přední sedačky. V kontrastu se zmíněnými prvky působí trochu úsměvně pouhá atmosférická zážehová dvanáctistovka s pětistupňovou převodovkou, jenže ve městě a blízkém okolí tato kombinace funguje parádně. Navíc motor dosahuje solidního maximálního výkonu 69 kW a do budoucna mu nehrozí žádné vrtochy moderních přeplňovaných jednotek. Na dálnici neoslní, ale při 130 km/h se zařazenou pětkou se ručička otáčkoměru pohybuje na rozumných 3750 ot./min. Pětisetkilometrový kombinovaný úsek jsme završili hezkým průměrem 5,6 l/100 km.

Atmosférická dvanáctistovka do města bohatě stačí, spotřeba nepřekračuje 6 l
Autor: Jiří Káš

Swift bychom i po šesti letech produkce doporučili jako nenáročné přibližovadlo bezdětného páru – bytelné, líbivé a s prostornou kabinou. A že se do kufru o objemu 211 litrů nic nevejde? Tak zlé to není – týdenní nákup pro dva v pohodě zvládne. A poslouží i při pánské víkendové jízdě ve čtyřech na chalupu. Zavazadelník totiž mimo jiné bez problému spolkne dvě basy piva. Navíc si hoši cestu zpříjemní muzikou z mnohaleté sbírky cédéček, což už je v nejmodernějších modelech s pouhou zásuvkou USB věc nevídaná…

Letošní speciální edici swiftu prozradí černá litá kola a střešní spoiler
Autor: Jiří Káš

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851