Jak se žije autošpionům: Lovci superaut | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

4. 10. 2016
Milan Lažanský

Jak se žije autošpionům: Lovci superaut

Po Pařížské chodíme zásadně středem ulice, aby nám nic neuniklo

Fotogalerie

11 fotografií

Je to zvláštní sorta lidí, kteří hledají luxusní a vzácné vozy v centru měst. Běhají centry metropolí s foťáky a kamerami, sledují je tisíce lidí na internetu. Jak vypadá takový den car spottera alias automobilového slídila, jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži.

(více v čísle 33/16)

Na sociálních sítích, především na Youtube, produkují obsah spojený se vzácnými vozy, kterých v českém hlavním městě není málo. Přitom diváci často nevidí ani autorovu tvář. Není to potřeba – tady jde o hlasité výfuky a vzácné vozy. To je fenomén lovců superaut. S jedním z nich se setkáváme v prázdninové Praze. Podáváme si ruku s mladým klukem, studentem ČVUT Samuelem. Pod uživatelským jménem na Youtube je známý jako Cossie670. Pseudonym spojuje dva jeho srdcové vozy: Ford Escort Cosworth a Lamborghini Murciélago LP670-4 SV.

Dá se říci, že tento mladík předběhl svou dobu. Nebavíme se zde o desítkách let, ale před pár roky byl jedním z prvních u nás, který odhadl, že na sociální síti Youtube bude uživatele zajímat i obsah spojený s auty. „Lidi zajímají vozy, na které každý nemá, nesetkávají se s nimi na každém rohu,“ vysvětluje. „Když jsem před třemi lety začínal, byl to kanál spíše pro přátele. Dnes mám přes šest tisíc odběratelů a mé nejúspěšnější video dosáhlo přes šest set tisíc zhlédnutí,“ doplňuje Sam. V současnosti se této tvorbě věnuje daleko více lidí. Dá se tak říci, že o tomto fenoménu ještě mnoho uslyšíme.

Majitel černého LaFerrari ochotně zapózoval
Autor: Milan Lažanský, Samuel Mareček

Červené bentley nikoho nezajímá

Cestu spolu s dalšími spottery začínáme na náměstí Republiky. „Je úterý, ale prázdniny. Snad potkáme alespoň nějaké cizince,“ doufá Sam. Když nás míjí nové zářivě červené Bentley Continental Convertible, ze samé nedočkavosti tasíme redakční foťák. Ostatní však naše nadšení neopětují. „Tohle nás nezajímá, tady je to obyčejné auto. Ale klidně si to vyfoťte,“ smějí se. Potupně opět fotoaparát schováváme a čekáme, co tedy potkáme lepšího. Míříme do podzemních garáží hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. Zde nás čeká obrovské překvapení. Mercedesy 300 SL Gullwing nepotkáte každý den. Když vidíte jeden, je to svátek. My jsme jich zde potkali hned patnáct zaparkovaných vedle sebe. „To jsou auta, pro která stojí za to sem chodit,“ pochvaluje si Sam. Bez povšimnutí míjíme Ferrari F12 Berlinetta a několik porsche. Dostáváme se zpět na povrch. Zde na sebe mezi běžnými vozy upozorňuje Bentley Bentayga. „Je to novinka, která často k vidění není. Zatím,“ říká Sam s tím, že za pár měsíců to už v Praze bude tuctovka.

Kde jsou myčky, tam je materiál!

Majitelé, kteří své vozy rádi vystavují, chtějí je mít dokonale čisté. Proto nepřekvapí, že míříme do podzemních garáží jednoho z pražských obchodních center, kde se provozuje ruční mytí. „Mám tady sraz s kamarádem, manažerem Shmeeho!“ chlubí se Sam. Hovoří o autorovi, který se dá považovat za krále všech car spotterů. Shmee150 je v tomto odvětví celosvětově známou celebritou. Sledování aut jako takovému se ale už tolik 300 SL Gullwing nepotkáte každý den. Když vidíte jeden, je to svátek. My jsme jich zde potkali hned patnáct zaparkovaných vedle sebe. „To jsou auta, pro která stojí za to sem chodit,“ pochvaluje si Sam. Bez povšimnutí míjíme Ferrari F12 Berlinetta a několik porsche. Dostáváme se zpět na povrch. Zde na sebe mezi běžnými vozy upozorňuje Bentley Bentayga. „Je to novinka, která často k vidění není. Zatím,“ říká Sam s tím, že za pár měsíců to už v Praze bude tuctovka. Kde jsou myčky, tam je materiál! Majitelé, kteří své vozy rádi vystavují, chtějí je mít dokonale čisté. Proto nepřekvapí, že míříme do podzemních garáží jednoho z pražských obchodních center, kde se provozuje ruční mytí. „Mám tady sraz s kamarádem, manažerem Shmeeho!“ chlubí se Sam. Hovoří o autorovi, který se dá považovat za krále všech car spotterů. Shmee150 je v tomto odvětví celosvětově známou celebritou. Sledování aut jako takovému se ale už tolik nevěnuje. „Tak to je nakonec i se mnou. Čím dál více se věnuji jejich focení či natáčení přímo s majiteli,“ vysvětluje Sam. Ještě před příjezdem jednoho ze členů tohoto slavného týmu však spatřujeme další raritu. Rolls-Royce Ghost, který je sám o sobě jedinečným vozem, zde stojí v úpravě od fi rmy Mansory, a to s českými registračními značkami. Je vybaven dekory z pravého zlata a jeho hodnota se prý odhaduje skoro na třicet milionů korun. Poté potkáváme nejznámější BMW M2 na světě, jak jej označuje Sam. S vyzývavou registrační značkou IAM2COOL (jsem až příliš „cool“), přijíždí onen manažer Shmeeho. Proč je jeho auto tak známé? Stačilo, aby bylo v pár videích krále automobilového Youtube.

To nejlepší se často skrývá pod zemí. Vkusné, či nikoli, vzácné stoprocentně – Rolls-Royce Ghost Mansory s doplňky ze zlata.
Autor: Milan Lažanský, Samuel Mareček

Pražský maraton jinak

Staré město křižujeme tam a zpátky. Zatímco spotteři v čele s Cossiem jsou schopni běžet za každým supersportem, o kterém se dozvěděli od konkurence prostřednictvím sociálních sítí, my již za nimi taháme nohy z posledních sil. To je něco, s čím v této zálibě člověk musí počítat – dobré úlovky vyžadují trpělivost, ale hlavně fyzickou zdatnost a rychlost. Na takové túry tuze nepřipravení se s Cossiem a jeho kolegy loučíme. Potkali jsme toho za jedno odpoledne opravdu spoustu. Od patnácti „gullwingů“ po zlatý rolls-royce.

Fenomén v plenkách

Sledování podobných vozů je po celém světě čím dál populárnější a jako fanoušci motorismu můžeme být rádi. Jistě, pobíhání za každou plackou v centru města může působit až směšně, ale záběry potom stojí za to. A jak říká Sam: „Vozy jsou zde v přirozeném prostředí, je to úplně něco jiného než na autosalonech“. Tento trend navíc drží mladou generaci u aut a zvyšuje počet lidí, kteří je neberou pouze jako dopravní prostředek, ale něco, co lze obdivovat. Na Youtube si všichni díky těmto lidem můžeme užít pohled na vzácné modely v provozu, poslechnout si jejich zvuk a chvíli se zasnít nad tím, co vše lze pořídit.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
33 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851