Peugeot 308 SW 1.6 Blue HDI Allure: Rozpolcená osobnost | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

2. 11. 2017

Peugeot 308 SW 1.6 Blue HDI Allure: Rozpolcená osobnost

Peugeot 308 SW 1.6 Blue HDI Allure

Fotogalerie

9 fotografií

Peugeot 308 SW potěší obrovským kufrem, příznivou cenou a nízkou spotřebou. Kritizované kompromisy ale nedokázala vyřídit ani čerstvá modernizace.

(více v čísle 43/17)

Druhá generace Peugeotu 308 se představila právě před čtyřmi lety a její design se ukazuje jako vzorně nadčasový. Jak málo originálně působil v době premiéry, tak pomalu stárne. Ani teď ho nemusejí stylisté složitě upravovat, aby hověl dnešní módě. Úpravy nárazníků a optiky světel jsou téměř neznatelné, v kabině jsou nové jen potahy sedadel.

Výhodou kombíku je rekordní objem i praktická využitelnost kufru – 610 litrů snese srovnání jen s octavií a golfem, které vycházejí cenově o sto tisíc dráž.

Peugeot 308 SW 1.6 Blue HDI Allure
Autor: Svět motorů

V kabině stojí za zmínku pohodlná přední sedadla s příkladně skloněným sedákem, který dobře podepírá stehna. Neobvyklý koncept palubní desky s nahoře umístěnými přístroji a nepohodlně malým volantem si nás ovšem nezískal. Stejně jako nízko ukotvená zadní sedadla, která ani nenechávají moc místa nad hlavou, protože kombi platí za aerodynamiku klesající střechou. Navíc cestující vzadu nemají ani kam zastrčit chodidla.

Zcela nová dieselová patnáctistovka zatím není v nabídce, současné 1.6 BlueHDI však zůstává nepřekonatelnou špičkou třídy. Díky sofistikovanému řízení emisí s aditivem AdBlue nemusí dělat kompromisy v účinnosti spalování, z čehož vyplývá bezkonkurenční kombinace výkonu a spotřeby. Testovaná verze s 88 kW pěkně prohání i plně naložený vůz, dech neztrácí ani na dálnici a díky šestistupňové převodovce dovoluje jezdit po městě na čtyřku. Spotřeba se přitom za celý týden udržela na 5,4 litru.

Peugeot 308 SW 1.6 Blue HDI Allure
Autor: Svět motorů

Jízdu kazí nervózní reakce na každý pohyb maličkého volantu a měkké pérování naladěné na hladké francouzské cesty – na českých hrbolech kope a nezatížená záď uskakuje do strany.

I po faceliftu tak 308 zůstává povahově kompromisním autem. Obrovský kufr a výborný motor jsou však v dnešní konkurenci velkými lákadly, obzvlášť vzhledem k ceně.

Spotřeba během testu 5,4 l/100 km

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
43 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851