Volkswagen Touareg Masaj 3.0 TDI Terrain Tech: Budeš nám chybět! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Volkswagen Touareg Masaj 3.0 TDI Terrain Tech: Budeš nám chybět!

Volkswagen Touareg Masaj 3.0 TDI Terrain Tech

Fotogalerie

7 fotografií

Aktuální Volkswagen Touareg je s námi už osm let. V létě skončí. Přitom je tak dobrý, že by ani nemusel.

(více v čísle 3/18)

Touareg se nesnaží ohromit vzhledem ani velikostí. Celý svůj nadstandardně dlouhý život si vystačil s nevtíravým designem, pod kterým se schovává jedno z nejpohodovějších SUV. A že se dnes pere s patnáctkou konkurentů, z nichž někteří přetékají nejmodernějšími technologiemi.

Tenhle klasik ze staré školy kašle na upatlané dotykové plošky, internetové aplikace a digitální přístroje. Pomalý multimediální systém se zastaralou navigací působí vedle nového Volkswagenu Polo jako Nokia 3310 vedle iPhonu 7, jenže umí všechno, co v autě skutečně potřebujeme. Naviguje, hraje a místo lovení v menu obrazovky máme pěkně na očích velká tlačítka, případně obří ikony. Současná módní policie se humpoláckým knofl íkům na středovém panelu vysmívá, jenže ono to má offroaďáckou logiku. Když s „turkem“ hopsáme v terénu přes hory a doly, všechno jednoduše nahmátneme.

Design volkswagenu se za osm let výroby touaregu posunul k ostřejším rysům, ale i přesto působí interiér stále luxusně. Ergonomie nemá chybu, masívní ovladače ze staré školy jsou stokrát lepší než moderní dotykové plošky a funkce schované do menu displejů.
Autor: Jiří Káš

Touareg druhé generace můžete objednávat jen dva týdny, pak se vyprodají už jen skladové zásoby – a šlus. A nás to vlastně trochu mrzí. Nástupce dorazí v červnu, jistě bude skvělý a ve všem modernější. Jenže nám se tenhle bytelný klasik vryl pod kůži.

Rozloučit se s námi přijel na krásných dvacetipalcových kolech za nesmyslných 134 400 Kč, a i s nimi pluje vzduchové odpružení přes výmoly, kanály a zpomalovací prahy měkounce a tiše jako létající koberec. O uskákaných soupeřích, kteří si myslí, že SUV musí zatáčet jako formule 1, si zkušený matador myslí své. V zatáčkách je sice trochu těžkopádnější, ale zase ne moc. Navíc jeho totálně relaxovaná atmosféra řidiče zcela uklidní. Třílitrový šestiválec si tiše ševelí, v nízkých otáčkách cítíte sílu pod plynem, a když ji potřebujete, máte ji okamžitě k dispozici. Spolupráce s osmistupňovým automatem je rychlá a sametová.

Ať jsme poskakovali Prahou, brázdili středočeské okresky, nebo letěli na otočku do Vídně, touareg fungoval skvěle a přesvědčil nás, že nástupci předá žezlo ve vynikající formě spíš z povinnosti než nutnosti. Král je mrtev, ať žije král!

Volkswagen Touareg Masaj 3.0 TDI Terrain Tech
Autor: Jiří Káš

Spotřeba během testu 10,2 l/100 km

Něco pro bahňáky

K základní verzi V6 i bohatě vybavenému modelu Masaj si můžete přikoupit paket Terrain Tech. S ním získáte robustnější pohon 4x4 s uzavíratelným planetovým diferenciálem místo standardního torsenu. Dále dostanete zadní uzávěru a redukci. Pro běžné jezdění nic takového nepotřebujete. Ale kdyby náhodou, příplatek činí 47 000 Kč (V6), respektive 60 000 Kč (Masaj).

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
3 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851