Na motorových olejích záleží víc, než si myslíte | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

19. 2. 2018
PR

Na motorových olejích záleží víc, než si myslíte

Olej

Většinou se v souvislosti se spalovacími motory mluví o palivu potřebném k jejich chodu, ať už je to benzin nebo nafta. Palivo však není jediná kapalina, která je pro chod motorového vozidla nezbytná. Kromě jiných je to zejména motorový olej, bez něhož by životnost a výkon celého motoru klesl na minimum. Proč jsou oleje tak důležité?

Většinou se v souvislosti se spalovacími motory mluví o palivu potřebném k jejich chodu, ať už je to benzin nebo nafta. Palivo však není jediná kapalina, která je pro chod motorového vozidla nezbytná. Kromě jiných je to zejména motorový olej, bez něhož by životnost a výkon celého motoru klesl na minimum. Proč jsou oleje tak důležité?

Bez motorového oleje daleko nedojedete

Motorový olej je pro bezchybné fungování motoru absolutně zásadní věc. Obsahuje totiž různá aditiva promazávající pohyblivé části motoru, chladí ty přehřáté, udržuje je v čistotě, těsní jednotlivé části a chrání vnitřní partie motoru před korozí. Bez těchto účinků by motor velmi brzy začal selhávat, až by selhal úplně.

Právě proto je důležité hladinu motorového oleje pravidelně kontrolovat. Při ježdění motor totiž část oleje spálí (jde asi o necelý půllitr na 1 000 ujetých kilometrů). Tuto ztrátu lze nahradit doléváním oleje, minimálně jednou ročně byste však olej měli kompletně vyměnit. Časem a používáním totiž ztrácí své unikátní vlastnosti, takže může dojít k poškozování motoru.

Podle čeho si vybrat kvalitní motorový olej?

To, jaký olej byste měli používat, závisí zejména na vašem vozidle. Nejde jen o to, zda máte pod kapotou naftové, nebo benzínové stádo koní, ale o konkrétní druh motoru. Dbejte na to, abyste dodržovali pokyny výrobce nebo autorizovaného servisu, ve kterém nejlépe vědí, jaký olej se o váš motor postará nejlépe. Nesnažte se na motorovém oleji ušetřit – jeho spotřeba není tak velká, abyste museli kupovat levné motorové oleje. Škody napáchané nekvalitním olejem obvykle mnohonásobně přesáhnou "ušetřenou" částku.

Kvalitní motorový olej totiž výrazným způsobem usnadní studený start motoru a tím sníží opotřebení součástek. Takto prodlužuje životnost motoru a snižuje tření pohyblivých částí motoru, čímž zmenšuje i spotřebu paliva. Celkový výkon motoru tak z velké části závisí na motorovém oleji. Prim hrají na trhu s motorovými oleji přitom již nějakou dobu syntetické oleje. Ty mají několik speciálních chemických vlastností, díky kterým si zachovávají optimální charakteristiky (například stabilní viskozitu) při jakékoliv teplotě – ať už startujete během studeného zimního rána, nebo přehříváte motor náročnou jízdou. Na takovou viskozitu by minerální oleje potřebovaly celý seznam různých aditiv. Syntetické oleje jsou navíc odolnější vůči oxidaci.

Špičkový výrobce olejů nemyslí jen na jejich prodej

Prvotřídní výrobci olejů, jakým je například společnost Total, na všechny výše uvedené věci myslí, proto se při výrobě vždy snaží zúročit mnohaleté zkušenosti a přijít na trh s co nejlepším motorovým olejem. Výrobou a distribucí motorových olejů to však nekončí. Právě Total jde ve svých službách zákazníkům ještě dál. Není pro něj důležité jen prodat co nejvíce kvalitního oleje, zajímá ho také, jak zákazníci s tímto olejem manipulují, jak efektivně ho využívají, a v neposlední řadě, jak jej likvidují. Jaké dodatečné služby poskytuje Total Lubricants?

Rozbor oleje. Díky němu budete vědět, zda používáte ten správný olej a jak dobře ve vašich vozidlech funguje. Můžete tak předejít mnoha závažným problémům s motorem.

Řízení skladu. Hodí se zejména ve velkých transportních firmách s vlastními zásobami motorového oleje. Pokud množství oleje v zásobnících klesne pod určenou úroveň, systém sám objedná nový olej.

Sběr odpadu a jeho likvidace. Jeden z nejdůležitějších bodů. Podle zákona se totiž motorový olej nesmí vyhazovat nebo likvidovat jen tak. Je nutné jej likvidovat ekologickým způsobem. Total se o likvidaci vyjetého oleje, olejových součástek a komponent, ale i jiných nebezpečných materiálů, postará.

Olej je pro bezproblémový výkon motorového vozidla absolutně zásadní kapalinou. Důvěřujte proto tomu nejlepšímu výrobci a nalévejte do svého miláčka jen kvalitní a přesně pro něj určené oleje. Předejdete tak mnohým vážným problémům s motorem, které vás mohou stát mnohem více než kanystr kvalitního oleje.

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851