Motor Mazda Skyactiv-X: Podrobnosti stále tajné | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

21. 3. 2018

Motor Mazda Skyactiv-X: Podrobnosti stále tajné

Motor Mazda Skyactiv-X

Fotogalerie

8 fotografií

Motor Mazda Skyactiv-X kombinující zážehový i vznětový princip přijde do prodeje až za rok. My už jsme se ale svezli v prototypu.

(více v čísle 10/18)

V dnešním moři unifikace představuje Mazda ostrůvek originality. V minulosti dokázala obhájit rotační motor, dnes se u benzinových aut brání turbodmychadlu a v nejbližší budoucnosti se nehodlá zbláznit ani z elektromobilů. Naopak se stále snaží zvýšit efektivitu starého dobrého spalování.

Nejnovější dílko se jmenuje Skyactiv- X, je odvozené od současného benzinového dvoulitru, ale přidává přeplňování kompresorem, a hlavně kombinuje prvky zážehového i vznětového motoru. Podobnými experimenty se už pochlubilo několik výrobců včetně Mercedesu, ale žádný z prototypů zatím neopustil laboratoř. Mazda jako jediná vyhlásila termín sériové výroby: Skyactiv-X se objeví na jaře příštího roku v nové trojce.

Střeva připravovaného auta už se prohánějí po světě pod upraveným kabátem dosavadního modelu. Partička černě polepených prototypů se minulý týden zastavila v portugalském Averiu, kam nás Mazda pozvala na krátké svezení a setkání s konstruktéry.

Motor Mazda Skyactiv-X
Autor: Mazda

Je co zlepšovat

Tak především – proč nám vlastně dnešní zážehový motor nestačí? Protože nemá dost velkou účinnost. Ta je závislá na kompresním poměru, a zatímco dnešní atmosférické motory pracují s poměrem kolem 11 až 12:1, prototyp Skyactiv-X jde na 16:1.

Kromě toho se současná auta kvůli emisím musejí držet stabilního poměru vzduchu a benzinu 14,5:1. Když tedy potřebujeme spálit méně benzinu, musíme zároveň škrtit přívod vzduchu, takže rostou čerpací ztráty. Mazda dokáže spalovat takzvanou chudou směs až do poměru 30:1, a motor přitom dýchá volně a zhluboka.

Jak to přesně funguje, vysvětlujeme v samostatném boxu. Rozhodující je výsledek. Zaprvé maximální účinnost vzroste až o 20 %, což je srovnatelné s dobře udělaným malým turbomotorem. Jenže ten takovou účinnost vykáže hlavně při laboratorním šudlání padesátkou, zatímco pod plynem propadá žízni. Skyactiv-X chce být efektivní a úsporný i ve skutečnosti, tedy při živějším stylu a ve středních otáčkách.

Pohodová plavba

Krátké svezení nedaleko portugalského pobřeží odpovědělo jen na některé otázky, a to ještě ne jednoznačně. Dvoulitr přeplňovaný kompresorem by mohl z malé a lehké Mazdy 3 udělat žihadlo, podle předběžných informací má dosahovat 140 kW a 230 Nm. Naše prototypy jdou hezky a střelhbitě za plynem, jak se na mazdu sluší, ale jedou spíš na pohodu. Převody jsou krátké, automatická verze často podřazuje. Od točivé atmosférické současnosti se novinka pocitově tolik neliší, je ale lépe odhlučněná. Jak si takové motory poradí s většími modely Mazdy, teprve uvidíme. Musíme však dodat, že se na vývoji stále pracuje a testovaná auta nepředstavují konečnou podobu.

Novinářští kolegové, kteří se zúčastnili předchozích prezentací, měli možnost porovnávat spotřebu s aktuálními modely. Výsledkem bylo snížení o necelý litr v převážně městském provozu, což nezní špatně.

Motor Mazda Skyactiv-X
Autor: Mazda

Pro uživatele bude Skyactiv-X znamenat potvrzení dosavadní filozofie Mazdy: není vždy nejrychlejší, ale dopřává řidiči svěže bezprostřední souhru s mechanicky čistým temperamentem. Výrobci tato technologie umožní splnit přicházející emisní cíle. Příznivé spotřeby se totiž daří dosáhnout při spalování benzinu, při čemž vzniká méně škodlivin než z nafty. Navíc motor není vystrojen ničím kosmicky složitým, co by ohrožovalo spolehlivost – všechny technologie už se na dnešních autech používají.

Skyactiv-X: zážehový a vznětový motor v jednom

Směs vzduchu a benzinu v poměru 30:1 nelze zapálit svíčkou. Zapálit by šla kompresním teplem jako u dieselu, jenže bychom neměli kontrolu nad tím, kdy přesně ke vznícení dojde. Skyactiv-X pracuje při kompresním poměru 16:1, což je těsně pod hranicí tohoto samovznícení. Nejprve rozptýlí do celého válce velmi chudou směs. Přesné a rychlé vstřikovače pak vytvoří malý obláček benzinu kolem svíčky. Zážeh v této malé oblasti v přesně stanoveném okamžiku odstartuje vznícení směsi ve zbytku válce. Extrémně chudá směs hoří velmi rychle a při nízké teplotě, výsledkem čehož je vysoká účinnost a zároveň čisté emise.

Motor Mazda Skyactiv-X
Autor: Mazda

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
10 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851