Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi Shine: Překvapivý tahoun | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

3. 2. 2019

Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi Shine: Překvapivý tahoun

Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi Shine: Překvapivý tahoun

Fotogalerie

6 fotografií

Češi si praktické berlingo doslova zamilovali. V loňském roce koupili 2487 kusů, čímž ho posadili na piedestal nejprodávanějšího citroënu u nás.

(více v čísle 5/19)

Největší zbraní osobních verzí kompaktních dodávek v boji s konkurencí je nabídka obřího prostoru za přijatelné peníze. Aktuální, třetí generace, která vznikla ve spolupráci s Peugeotem a Opelem, se tohoto osvědčeného schématu drží také. Karoserie s délkou 4403 mm nabídne dostatek místa pěti dospělým cestujícím a v podélném směru, na šířku ani výšku nemá kromě svých sourozenců konkurenci. Navíc vzadu najdete kufr se základním objemem 597 litrů. Od výbavy Feel je součástí výbavy druhá řada s trojicí dělených sedadel, která lze jednotlivě skládat do podlahy, a také sklopné opěradlo spolujezdce. Přepravní kapacitu tak lze postupně měnit až na 2126 litrů. Posádce navíc slouží neuvěřitelné množství dalších odkládacích schránek – dvojitá před spolujezdcem, pod sedadlem řidiče či v podlaze. Verze Shine přidává pod stropem poličky a schránku na 60 l.

Objem kufru 597 l uspokojí potřeby i početnější rodiny. Sklopením sedadel kapacita vzroste na 2126 l.
Autor: Ondřej Lilling

Proti ryze praktickým předchůdcům se ale nové berlingo snaží bodovat i designem. Přední část s proužky denního svícení navazujícími na úzkou masku a oddělené hlavní světlomety jsou typické i pro ostatní modely značky. Zvenku působí originálněji než kolegové od Peugeotu a Opelu, a to i díky černým předním sloupkům nebo křiklavě bílým rámečkům. Vnitřní prostor oživují pestré potahy sedadel s barevnými proužky za 4000 Kč i dvoubarevná palubní deska a výplně dveří.

Vznětová patnáctistovka s výkonem 96 kW má dostatek síly a příznivou spotřebu
Autor: Ondřej Lilling

Z pohonných jednotek máte na výběr mezi benzinovým tříválcem 1.2 Pure- Tech/81 kW nebo vznětovým čtyřválcem 1.5 BlueHDi ve třech výkonových verzích. My jsme sáhli po nejsilnější variantě, disponující 96 kW a točivým momentem 300 Nm dostupným od 1750 min-1. Odhlučněna je na slušné úrovni, i když například zastudena nebo pod plynem se projeví více. Při plynulé jízdě ale o ní vůbec nevíme. Důležitější však je, že po překročení 1500 otáček dává vozu slušnou dynamiku a pružnost. Navzdory charakteru karoserie a takřka minimální aerodynamické čistotě dokáže berlingo i při dálniční stotřicítce slušně zrychlovat. Navíc je mu celkem jedno, zda je naložené, nebo prázdné. I se spotřebou 5,4 l/100 km jsme spokojeni, stejně jako s vyváženými jízdními vlastnosti a slušným tlumením nerovností – od velkoprostorového rodinného vozu postaveného na základech kompaktní dodávky ani víc chtít nemůžeme.

Základní údaje výrobce

MOTOR A PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, uložený vpředu napříč. Rozvod DOHC, 4 ventily na válec. Zdvihový objem 1499 cm3. Výkon 96 kW při 3750 min-1, točivý moment 300 Nm při 1750 min-1. Pohon předních kol. Manuální převodovka, 6°. Nejvyšší rychlost 186 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h 10,5 s. Spotřeba město/mimo město 4,8/4,1 l/100 km. Kombinovaná spotřeba 4,3 l/100 km

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
5 / 2019 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851