BMW X3 M40d: Jedinečná vůně nafty | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

18. 4. 2019

BMW X3 M40d: Jedinečná vůně nafty

BMW X3 M40d: Jedinečná vůně nafty

Fotogalerie

7 fotografií

Vznětový řadový šestiválec jsme již v novém BMW X3 vyzkoušeli, nyní míříme na jeho vrcholné provedení M40d.

(více v čísle 16/19)

Pokud označení nějakého modelu mnichovské automobilky začíná „emkem“, můžete se těšit na nevšední jízdní zážitky. Platí to ale také pro SUV s naftovým agregátem? Podle technických údajů rozhodně, protože řadový třílitrový šestiválec s přeplňováním dvojicí turbodmychadel disponuje výkonem 240 kW a točivým momentem 680 Nm. Díky těmto hodnotám BMW X3 M40d zvládne maximálku 250 km/h a stovku zasprintuje za 4,9 sekundy. To nás čeká pěkné svezení!

V jízdním módu Sport si můžete zvolit individuální nastavení motoru, převodovky a podvozku podle vlastních preferencí
Autor: Svět motorů

Mohutná síla motoru je zřetelná již od nějakých 1500 otáček, kdy stačí lehce zavadit o plynový pedál a X3 se hrne vpřed – dokonce i v módu Eco Pro. Sportovně naladěný osmistupňový automat Steptronic, jenž má v „emku“ standardně pádla pod volantem, drží nastolený převod – ví, že motor to zvládne. A kdyby náhodou podřadil, stejně si toho nevšimnete, protože funguje rychle a jemně. Jenže od M40d chceme trochu víc. Stačí zmáčknout tlačítko Sport a jinak celkem přívětivé SUV se promění v dravce. Příplatkové adaptivní tlumiče ještě více přitvrdí standardní M podvozek a variabilní sportovní řízení ztuhne. Automat se už nesnaží držet nízké otáčky a žene ručičku otáčkoměru až k pěti tisícům s takovou lehkostí, až se tají dech. Vše je doprovázeno brumlavým zvukem, o nějž se zčásti stará i syntezátor. Teď to teprve začíná být zajímavé. A ani nemáme potřebu používat pádla pod volantem, protože automat při zpomalení vždy vybírá správný nižší kvalt. Můžeme se tedy soustředit jen na jízdu. Téměř dvě tuny hmotnosti a vysoká karoserie nedovolují najíždět do zatáček rychle jako s hbitým hatchbackem, ale výjezdy pod plynem s lehkým sklouznutím jsou návykové. Takovou stabilitu nebo reakce na volant vám dopřeje jen pár konkurentů. Nikdy bychom nevěřili, že nás bude dieselové SUV bavit, ale BMW X3 M40d se povedlo.

BMW X3 M40d: Jedinečná vůně nafty
Autor: Svět motorů

Nevšední dávka dynamiky a jízdní jistoty vás ale přijde na 1 831 700 Kč, což je o 293 800 Kč více, než kolik stojí xDrive30d se slabším šestiválcem. Mohlo by se zdát, že to je až moc, ale my si myslíme, že jde o velmi rozumnou investici. Sériové BMW si stejně nikdo nekupuje a u M40d dostanete nejen silnější motor, ale také řadu zajímavých prvků výbavy. Kromě agresivnějšího vzhledu s přepracovanými nárazníky například i 20palcová litá kola, kůží potaženou přístrojovou desku, polokožené čalounění, světlomety LED nebo sportovní sedadla, tedy spoustu věcí, kterými si zákazníci své bavoráky dovybavují.

BMW X3 M40d: Jedinečná vůně nafty
Autor: Svět motorů

Spotřeba během testu 8,9 l/100 km

Základní údaje výrobce

MOTOR A PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ Dvakrát přeplňovaný vznětový řadový šestiválec, uložený vpředu podélně. Rozvod DOHC, 4 ventily na válec. Zdvihový objem 2993 cm3. Výkon 240 kW při 4400 min-1, točivý moment 680 Nm při 1750-2750 min-1. Pohon všech kol. Samočinná planetová převodovka s měničem, 8°. Nejvyšší rychlost 250 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h 4,9 s. Spotřeba město/mimo město 7,4/6,1 l/100 km. Kombinovaná spotřeba 6,7 l/100 km

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
16 / 2019 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851