Opel Zafira Life: Prostor pro všechny | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

11. 7. 2019

Opel Zafira Life: Prostor pro všechny

Opel Zafira Life: Prostor pro všechny

Fotogalerie

8 fotografií

Po třech generacích končí éra Opelu Zafi ra jako svébytného modelu. Nová Zafi ra Life je méně originální, ale praktičtější.

(více v čísle 26/19)

Svět je vzhůru nohama a praktická MPV nižší třídy mizí z trhu. Za posledních pět let se tento segment trhu scvrkl o 60 %, poněvadž blahobytný Západ raději připlácí za SUV a automobilky jeho touhy s vidinou snadného zisku následují. Renault Scénic se proměnil v crossover, Ford C-Max zmizel z trhu a totéž čeká dosavadní Opel Zafira. Výroba právě skončila a prodejci nabízejí skladové vozy. Jméno Zafira Life přebírá vyšperkovaná osobní verze Opelu Vivaro, technicky spřízněná s Peugeotem Traveller, Citroënem Spacetourer a Toyotou Proace.

Opel Zafira Life: Prostor pro všechny
Autor: Opel

Tradičním příznivcům Opelu to nejspíš přijde jako příkrý řez, ale zákazníkovi to přináší dobré zprávy. Zaprvé jde o rozšíření nabídky hned o několik variant. Tři délky na dvou rozvorech, pěti- až devítimístné uspořádání, minibusovou šířku sedadel a základní objem kufru podle verze od 224 do 989 litrů – tady si vybere každý, komu nestačí menší model Combo. Zadruhé už neplatí, že by mechanický základ z dodávky znamenal omezení jízdního komfortu nebo řidičské náročnosti. Právě tato platforma s nezávislým zavěšením všech spojuje klidnou, plavnou jízdu se snadným ovládáním. V těchto ohledech se vyrovná ceněnému Volkswagenu Multivan a logicky za sebou nechává Ford Custom nebo Renault Trafic s jednodušší stavbou podvozku. Třetí výhodou proti menšímu Opelu Combo je nabídka dvoulitrového dieselu, který s klidem zvládá i delší dálniční trasy.

Opel Zafira Life: Prostor pro všechny
Autor: Opel

Půldenní projížďka okolím Frankfurtu nám minulý týden potvrdila, že zvolená cesta je možná pragmatická, ale rozhodně praktická. Při dálničních rychlostech je Zafira Life tichá, na okreskách pohotová a městem se proplétá obratně. Obsluha je jednoduchá díky nízkým ovládacím silám i dobrému výhledu a zástupu pomocníků včetně parkovací kamery. Dvojnásob to platí pro verzi s osmistupňovým automatem Aisin, který pohybu dodává příjemnou plynulost a na povely řidiče reaguje citlivě. Z francouzského základu bohužel zůstal také nepřehledný informační systém, v němž je třeba se zorientovat a roztřídění potřebných funkcí se naučit nazpaměť.

Opel Zafira Life: Prostor pro všechny
Autor: Opel

I nám se bude po eleganci dosavadní zafiry stýskat. Přesto aktuální změnu bereme jako funkčně lepší východisko než módní experimenty s crossovery, které volí francouzské značky. Nová Zafira Life se začne prodávat příští týden, kdy budou také zveřejněny ceny.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
26 / 2019 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851