Renovace světlometů | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

11. 11. 2012

Renovace světlometů

Jak na broušení světel

Fotogalerie

4 fotografie

Jak na silnici v autě vidět a být viděn, když čelní plocha světlometu po letech provozu zmatní a rozbíjí světelný kužel? 

(více v čísle 46/12)

Světlomety některých aut, jako je starší Fiat Punto či Ford Mondeo, trpí na slepnutí reflektorů předních světlometů. Na vině je oloupaný lak. Není potřeba hned kupovat světlomety nové, stačí jen ty staré renovovat. Jak na to?

Jak na broušení světel
Autor: Svět motorů

 

Na trhu najdete sady na renovaci čelních ploch předních reflektorů. Motorista, který se pro ni rozhodne, má dvě možnosti: buď zajede do servisu a nechá si renovaci udělat profisadou automechanikem, anebo si užije proces doma v garáži či na dvoře. Vypravili jsme se tak s naším modelovým vozem, Fiatem Punto z roku 2002 se zažloutlými a neprůhlednými světlomety, do dílen středního odborného učiliště v Praze-Libuši. Tam nám postup ukázal Robert Otmar, obchodně-technický zástupce společnosti 3M, která sady vyrábí. „Postup ani práce nejsou složité, zvládne je každý jen trochu zručný kutil,“ říká Robert Otmar. Napřed nám postup renovace názorně ukazuje na prvním světlometu. „Uvidíte, že to lehce dokážete i sami,“ dodává. A skutečně – není na tom nic těžkého. Kompletní renovaci druhého světlometu již realizujeme sami.

A výsledek? Po necelých dvou hodinách práce vypadají čelní plochy reflektorů jako nové a světelný kužel z nich má opět parametry jako u nového auta.

Práce není složitá, navíc kromě hobby sady od 3M, která se dá běžně sehnat na internetu za několik stokorun, potřebujeme jen klasickou vrtačku. 

Renovace krok za krokem

Maskování: Veškeré plochy v okolí světlometu se musí oblepit páskou v několika vrstvách.

Jak na broušení světel
Autor: Svět motorů

Plochy okolo světlometu zbavené mechanických nečistot se oblepují páskou. „Je to kvůli tomu, aby při broušení světlometu nedošlo k poškození laku karoserie,“ vysvětluje Otmar. Nejlépe je nanést v několika (minimálně dvou) vrstvách, kdyby při sjetí brousicí nebo lešticí hlavy došlo ke kontaktu s páskou (více vrstev lépe zabrání proniknutí kotouče na lak). „Doporučujeme páskou nešetřit – vyjde to levněji než oprava laku,“ glosuje přílišnou spořivost Otmar. „Pokud se při broušení páska odtrhne, je lépe práci přerušit a hned nalepit další vrstvu,“ uzavírá Otmar.

Broušení

Popiska - Broušení se dělá pevnými klidnými pohyby zprava doleva

Do hlavy vrtačky se upne držák kotouče se suchým zipem a na něj se podle postupu prací uchycuje patřičný brusný disk. Brousí se ve třech krocích, od největší zrnitosti po nejjemnější. Celkem se ubrousí asi 0,2 až 0,3 mm podle míry poškození světlometu, zejména kamínky. Tomu je třeba přizpůsobit dobu broušení.

A - zlatý kotouček

Nejhrubší kotouč s označením P500 se používá na suché broušení. Odstraňuje se jím stará nefunkční UV vrstva. „Při práci se použijí dva až tři kotoučky na jeden světlomet, protože se brusná plocha zanáší a zapéká zbroušeným materiálem,“ vysvětluje Otmar. Průběžně se plocha světlometu otírá suchou utěrkou. Výsledkem je stejnoměrný mléčný vzhled světlometu, nenarušený ploškami původního UV filtru nebo krátery po odletujících kamíncích. Zejména ty musejí být vybroušeny docela.

 

B - bílý brusný disk

Středně jemný bílý kotouček s označením P800 je určen k dalšímu zjemnění a zprůhlednění plochy světlometu. Opět se brousí nasucho a je lepší využít dva kotouče – první k základnímu jemnému broušení, druhý k doleštění. „Znovu platí dát pozor na zapékání vybroušené hmoty do brusného kotouče!“ upozorňuje Otmar. Obroušená plocha se otírá průběžně suchou utěrkou.

C - kotouček Trizact

Na nejjemnější broušení, tentokrát mokré (namočit se musí jak plocha světlometu, tak i plocha kotoučku) se používá šedavý kotouček P3000 Trizact. Vystačí jeden na oba reflektory. „Při leštění je třeba průběžně vymývat rozprašovačem obroušený materiál z brousicí plochy kotoučku i světlometu,“ upozorňuje na jinou technologii Otmar. Průběžně se broušené světlo utírá, poté se musí zase navlhčit, stejně jako brusná ploška kotouče. Po finálním utření je plastová plocha čistá a čirá.

Jak na broušení světel
Autor: Svět motorů

Broušení jednoho světlometu zabere zhruba 30 minut, v případě většího poškození i déle. „Vybroušená plocha musí být dokonale hladká a čirá, bez škrábanců a stop po úderech od odletujících kamínků. Pečlivost se vyplatí, kdyby na ploše zůstaly oděrky nebo jiná poškození, musí se celý proces opakovat,“ vysvětluje Otmar.

Renovace světlometů
Autor: 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
46 / 2012 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851