Video: Pojízdné kulisy | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 12. 2013

Video: Pojízdné kulisy

Pojízdné kulisy aneb Filmová auta

Ne všem vozidlům se poštěstí hrát ve fi lmu hlavní roli. Leckdy se v záběru jen mihnou. Ve zlínské sbírce jsou snad takových stovky. Vybíráme nejzajímavější.

(více v čísle 51/13)

Jak chodíme mezi uličkami zaparkovaných vozidel v depozitáři Ladislava Samohýla, promítají se nám před očima fi lmové záběry: Četnické humoresky, Dívka na koštěti,  Páni kluci a další.

Některé kousky jsou pečlivě zrenovované, jiné mají dobovou patinu. V pár případech dokonce nejde ani o historickou věrnost veteránu, vždyť slouží jako pojízdná kulisa pro dialogy herců. Pod historickou karoserií tak může být třeba nepůvodní motor, který se ve fi lmu nepozná. Mají tady například GAZ–12 ZIM s naftovým motorem z avie. Jindy je válečný stroj nabarven do kamufláže, kterou ve skutečnosti nikdy nenesl. Mimochodem je prý obvyklé, že se auta kvůli filmování přestříkávají matným lakem, aby se na záběrech neleskla.

Video
38:72

Reklama Reklama
Pojízdné kulisy aneb Filmová auta
Autor: Petr Slováček, Josef Holek

O těchto i dalších modelech si další podrobnosti přečtěte v SM č. 51/52.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
51 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851