Nejlepší hry pro mobilní zařízení: Palec až na podlahu | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Nejlepší hry pro mobilní zařízení: Palec až na podlahu

Nejlepší hry pro mobilní zařízení

Fotogalerie

19 fotografií

K tomu, abyste si pořádne zajezdili automobilové hry, už dávno není potřeba výkonný počítač. Stačí chytrý dotykový telefon nebo tablet. Přinášíme přehled her, kterými se ve chvilkách volna baví naše redakce.

(více v čísle 15/13)

Real racing 3 Vítěz SM

Tak skvělá hra a zadarmo? Těžko uvěřit. V uživatelských recenzích sbírá hvězdičky jak na nebi a z vlastní zkušenosti varujeme, že je prudce návyková. Začínáte s celkem běžnými vozy jako Ford Focus RC, až se vypilujete ke klenotům typu Koenigseggu Agera či Porsche 318 Spyder concept. Přiznáme se, že nás nejvíc baví klasika Dodge Challenger nebo Shelby GT 500. Až neuvěřitelně působí realita chování vozu a skutečných závodních tratí - nechybějí ani takové legendy jako Brands Hatch nebo nekonečně kopcovité Spa Francorchamps. K tomu závodíte - byť ne zcela přímo on-line se skutečnými piloty.

Přesto není hra úplně bez chybičky. Náročná grafika nejde nastavit a hardwarově slabší telefony už ji nezvládají. Jakmile jedete na trati sami, není problém. Ale při závodu dvaadvaceti aut dokáže aplikace spadnout. Navíc vzápětí pochopíte, že není tak docela zadarmo – pokud nechcete čekat dlouhé minuty na opravu auta po závodě, namontování tuningových součástek, nebo až vyděláte dost peněz na nový vůz, stačí dokoupit si imaginární dolary či závodní body. Ceny jsou od pár desetikorun až po stokoruny. Po pár hodinách hraní vám ale už nepřijde nápad placení za vylepšení hry tak ztřeštěný – jestliže činí finanční odměna za vyhraný podnik kolem pěti až deseti tisíc, jak můžeme k sakru vydělat těch 1 250 000 dolarů na vysněný McLaren F1?

Průměrné hodnocení: 4,1

Cena:  zdarma     

Android/iOS

 

Need For Speed: Most wanted

Skvělá grafika, spousta licencovaných aut a příjemné ovládání -  to je pokračování legendární série Need For Speed s názvem Most wanted. Počítačovým hráčům název napoví, že znovu půjde o ilegální závodění v krásných scenériích, které se však bude snažit znepříjemnit dotěrná policie. Automobilové fanoušky nadchne také fakt, že auta dostala věrohodný zvukový doprovod a dokonce i model poškození, který je však pouze vizuální. Precizní závodění a hledání limitů konkrétních aut ale nečekejte - to však série NFS vždy ráda přenechala konkurenci. Její kouzlo spočívá v detailech a jednoduchém, leč zábavném závodění.

Průměrné hodnocení: 3,9

Cena: 97 Kč       

Android/iOS


Farming simulator

Přemýšlíte, jaké to asi je usednout do kombajnu a posekat pole? Farming simulator to za dvacku zprostředkuje! A co víc, ve hře je potřeba přemýšlet strategicky. Koupíte za našetřené peníze lepší traktor, nebo raději další lán pole, prodáte úrodu nyní, či ji uskladníte a počkáte na zvýšení cen? Odpověď je jen na hráči. Vadilo nám však, že i když jsme za aplikaci zaplatili, museli jsme znovu platit za lepší techniku.

Průměrné hodnocení: 3,9

Cena: 20 Kč

Android/iOS

 

GTA Vice city

Legendární série, která se před časem transformovala z provedení pro PC do mobilních zařízení, má další pokračování. Tentokrát byl pro androidy i zařízení Apple uveden díl Vice city, který původně debutoval v roce 2002. Akční hra, v níž nechybějí projížďky rozlehlým městem, automobilové honičky ani trocha střílení a vydírání, se dá překvapivě pohodlně ovládat i na dotykových zařízeních. Aplikaci jsme vyzkoušeli na iPadu, kde funguje bez nejmenších potíží. Podle reakcí uživatelů zařízení se systémem Android má však hra po poslední aktualizaci určité potíže.

Průměrné hodnocení:

3,7

Cena:

116,78 Kč

Android/iOS

 

Speed moto

Sice jednoduchá, ale nadmíru zábavná - tak lze charakterizovat Speed moto. Chybělo nám jediné: možnost hru uložit. Jak trefně napsal jeden z hodnotitelů na místě, kde lze aplikaci stáhnout: „Skvělé na nudné dny s přítelkyní. Dá se to hrát opravdu dlouho.“

Průměrné hodnocení:

4,5

Cena: Zdarma

Android

 

Asphalt 7: Heat

Chcete si pořádně zařádit za volantem vozů věhlasných značek a spíše než precizní pilování zatáček vás zajímá vysoká rychlost a akce? Pak doporučujeme Asphalt 7, který nabídne šedesát rozdílných vozů a patnáct okruhů nacházejících se v centrech světových velkoměst jako Londýn či Tokio. Za dvacku skvělá zábava. Jen si ověřte, jak funguje na vašem zařízení. Někteří uživatelé totiž hlásí potíže.

Průměrné hodnocení:

4,2

Cena: 19,20 Kč

Asphalt 7: Heat

 

Drag racing

V Evropě možná nejsou závody ve zrychlení tak populární jako v Severní Americe, přesto je tahle hra dost zábavná na to, abychom ji doporučili. Ťukáte si na čelo, proč propagujeme hru, kde jde o včasné odstartování a pak čtyřikrát co nejpřesnější přeřazení? Když ono nejde jen o to, zároveň se musíte starat o svou kariéru - to znamená nakupovat licencovaná auta, upravovat si je a rozhodovat se, jakého podniku se zúčastníte. Minimálně na jeden večer skvělá zábava.

Průměrné hodnocení:

4,5

Cena: Zdarma

Android

 

Truck challenge 3D

Divokou jízdu terénem oprýskaným unimogem nabízí hra Truck challenge 3D. Cílem přitom je co nejrychleji projet stanovenou trasu a neztratit při tom náklad, který rozhodně nelze považovat za kvalitně přidělaný. Pokud se vám daří a sbíráte body, můžete si vůz dokonce vylepšit.

Průměrné hodnocení

4,4

Cena: Zdarma

Android

 

Truck delivery

Vzpomínáte si na počítačovou hru Elasto mania, která sice nabídla jednoduchou plošinovou 2D grafiku, ale také super zábavu? Podobných aplikací najdete pro android celou řadu, nás upoutal titul Truck delivery. Princip spočívající v překonávání a přeskakování nerovností je podobný, tentokrát máte ale na korbě vozu náklad, který nesmíte vysypat.

Průměrné hodnocení:

3,8

Cena: Zdarma

Android


Drift mania championship 2 LE

Chcete porovnat své dovednosti v jízdě bokem s desetimiliony dalších závodníků? Drift mania právě tohle umožní! Má přitom pěknou grafiku, dostatečné možnosti výběru aut i jejich úprav. V neplacené verzi (hrazená stojí 38 korun) však brzy narazíte na nedostatek tratí. Vadí také velká míra reklam při hraní a mrzelo nás, že si nemůžeme zajezdit licencovanými vozy známých značek, ale jen snadno odhalitelnými napodobeninami.

Průměrné hodnocení

4,5

Cena: Zdarma

Android/iOS

 

Technické údaje

Jak se dělají auta do hry?

Když před třemi lety dorazil druhý díl počítačové hry Mafia, povídali jsme si exkluzivně s programátorem Václavem Králem o tom, jak vznikají něuvěřitelně realistická vozidla (36/10). Na ulicích jich potkáte víc než padesát. Lze očekávat, že případný nástupce už vznikne rovnou i pro chytré telephony a tablety. “Zvuky motorů byly pořizovány s ohledem na historickou věrohodnost a objem válců, který se liší podle typu auta,” říkal Václav. Totéž platí pro další ozvučení zabouchnutím dveří počínaje a klaksony konče. Samotný jízdní model byl koncipován jako co nejvěrnější simulace auta s přihlédnutím k dobovým charakteristikám vozidel, jež spočívají například v ne úplně rovné brzdné dráze a tak dále. “Jízdní vlastnosti do nejvyšší možné míry vycházejí z filmových předloh a dostupných materiálů od majitelů aut tehdejší éry,” vzpomínal Václav Král.

Nejdéle grafikům trval obecný vývoj automobilu, který probíhal na několika grafických prototypech. Jednalo se nejen o programovou podporu simulující jízdu, poškození, interakci s okolím, efekty, zapojení do hry, ale také současnou přípravu prototypů grafiky či zvuků. K úplnému vypilování došlo až v řádu několika let. “Poté následovala fáze sériové výroby vozidel a časově nejnáročnější výroba 3D modelů aut, kde jeden vůz zabere grafikovi zhruba deset až čtrnáct dnů,” říkal Václav.

Víte, že…

… během vývoje hry Mafia II potřebovali programátoři zjistit reálné chování aut v krizových situacích? Během driftování na sněhu došlo k pár ne zcela zvládnutým manévrům a drobným potížím se správcem areálu, jenž neměl pro tento soukromý výzkum pochopení.

 

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
15 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851