Rey Koranteng: Kochám se | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Rey Koranteng: Kochám se

Reynolds „Rey“ Koranteng

Moderátor hlavní zpravodajské relace TV Nova Rey Koranteng řízení miluje. Za volantem si odpočine, kochá se a auta považuje za umělecká díla.

(více v čísle 44/13)

Sraz jsme si dali na mezinárodním letišti v Hoškovicích při závěrečném závodě mistrovství republiky v automobilových sprintech. „Trochu jsem se zakoukal do krajiny kolem a zapomněl odbočit,“ omlouval se za menší zpoždění.

Auto je umělecké dílo

Řídil jste někdy v Ghaně, odkud pochází váš otec?

Kdepak, odstěhovali jsme se odtamtud, když mi byly dva roky.

A kdy jste začal podnikat první řidičské krůčky?

Až v osmnácti, kdy jsem si udělal řidičák s tehdejší Škodou 120 L. Když se vozím v současných autech, občas si vzpomenu, jaká byla makačka řídit vůz bez posilovače. To si už dnes málokdo uvědomí.

Považujete se za řidiče konzumenta, nebo labužníka?

Určitě to druhé, protože řízení pro mě představuje relax. Budete se možná divit – i v tolik kritizovaném provozu v Praze. Pokud mám za sebou těžký den, sednu si za volant a projíždím se, kde mě napadne. Báječně u toho relaxuju.

Co děláte nejraději za jízdy?

Když vezmu jako samozřejmost, že se věnuji řízení a sleduji provoz, moc rád se kochám. Občas zapomenu odbočit, abych dojel tam, kam chci. Třeba jako když jsem jel na tuhle akci.

Čím jsou pro vás automobily?

Každé auto je pro mě i při současném masovém způsobu výroby unikátem. Čím starší, tím jde o vzácnější umělecké dílo. Líbí se mi design, tvary a pokaždé je to výsledek práce, nad kterým diskutuje spousta lidí.

Co u vozu preferujete?

Rozhodně nejsem vyznavačem hlasitého projevu motoru. Podle mého vkusu nesmí být absolutně slyšet a auto se musí pohybovat plavným stylem. A samozřejmě musí být spolehlivé, bezpečné i pohodlné.

S Lucií Borhyovou uvádí hlavní zpravodajskou relaci na Nově již čtrnáct let
Autor: Jiří Pekárek a archiv

Kolik jste jel nejrychleji?

Před pár lety v Německu 230 km/h. Auto mohlo ještě víc, ale měl jsem tehdy docela nahnáno. Na druhou stranu bych rád připomněl, že provoz na německých silnicích považuji jednoznačně za nejlepší v Evropě. A stav silnic také? Rozhodně, to se nedá s českými tankodromy srovnat. Nedávno jsem projížděl Jeseníky a měl dojem, že se mi snad uvolní všechny šrouby a spoje v autě.

S policisty nediskutujte

Když máte ohlásit tragédii na silnici ve zprávách, pohne to s vámi, nebo nastupuje profesionální odstup?

Dost často si představím, co takové nešťastné situaci předcházelo. Většinou to bývá rychlost nebo alkohol, mnohdy také kombinace obojího. Dvakrát v životě se mi nehoda ze zpráv vrátila zpátky, když jsem se s odstupem času dozvěděl, že se do té nehody přimíchal bývalý kolega nebo kamarád. Takový moment prožívá každý člověk mnohem silněji bez ohledu na profesi.

Zůstalo jen u těchto několika smutných zkušeností?

Bydlel jsem docela dlouho poblíž jedné pražské nemocnice. Aniž bych věděl, co je za den, poznal jsem, že musí být pátek nebo neděle odpoledne. To pravidelně zrychlovala frekvence přistávání helikoptér a houkání sanitek. Pokud jde o mých několik bouraček, odnesly to pokaždé pouze plechy.

Mohl byste popsat své zkušenosti s policisty?

Nemám s nimi žádný problém. Naopak si myslím, že by je lidé měli více poslouchat, nediskutovat s nimi. Mít před nimi respekt, jak je to běžné v řadě zemí především západní Evropy. Na druhou stranu když si vezmete, že policistů je v Česku kolem osmatřiceti tisíc, je logické, že se ne s každým shodnete.

Kam byste se chtěl autem podívat?

Láká mě cestování po silnicích v pobaltských republikách. Mám kamaráda, který to zkusil a dodnes na to rád vzpomíná. I když já bych dal přednost doletět tam, půjčit si auto a beze spěchu si všechny tři země projet.

Sednete si také jako spolujezdec?

Bývám trochu nedůvěřivý. Ale když poznám, že dotyčný umí jet plynule, což mám rád, klidně si sednu vedle. Žena říká, že bývá nervózní, když ji sleduji při jízdě. Musím ji však pochválit, protože se jako řidička výrazně zlepšila.

Bál jste se někdy v autě?

Nechal jsem se svézt od kamaráda, který se řítil v noci okresní silnicí 120 km/h. Přinutil jsem ho zastavit. Na otázku, co by dělal, kdyby mu vletěla před auto srna, nedokázal odpovědět. Také jsem býval mladý a jezdil rychle, ale postupem let člověk získá zkušenosti. Když je umí použít, měl by se pokusit předat je dál, pokud to jde.

Nechci vás mít ve zprávách

Na jakou řidičskou zkušenost nikdy nezapomenete?

Projel jsem tuniskou část Sahary. Kolegové z cestovní kanceláře, kde manželka pracuje, mě vzali s sebou do terénního auta. Podařilo se mi tak dostat do míst, kam se běžný turista nepodívá. Projeli jsme si Rommelovu dálnici a absolvovali nějaké písečné duny. Důležité bylo, abychom „neudělali“ gumu, protože v autě byla jedna rezerva a dohromady asi pět litrů vody. A sto kilometrů kolem jenom písek. Při vzpomínce mi trochu běhá mráz po zádech.

Nechtěl byste jet Rallye Dakar?

Na to bych si určitě netroufl . Z motoristického sportu mě zajímá jedině formule 1. Ale v televizi se dívám jenom tehdy, když to dávají v rozumném čase, nikoliv brzo ráno.

Chcete něco poradit řidičům?

Chápu, že rychlost může vzrušovat. Na druhou stranu si při ní tolik neužijete řízení a nemůžete se kochat okolím. A těch pár minut, které spěchem získáte, za žádné riziko nestojí. Takže jezděte tak, abych vás nikdy neměl v televizních zprávách.

Vizitka

Ženatý, manželka Monika, dcery Vanesa (*1995) a Sofi e (*2006). Matka Ludmila je Češka, otec pochází z Ghany. Po ukončení střední školy se začal věnovat meteorologii. Od roku 1994 působí na TV Nova, kde začínal jako moderátor počasí.Hlavní zpravodajský pořad této televizní stanice Televizní noviny moderuje od roku 1999.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
44 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851