Lidé se zajímavými vozidly: Trabantologův vůz hrabe zadními (+video) | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Lidé se zajímavými vozidly: Trabantologův vůz hrabe zadními (+video)

Miloš Vrbka si staví zmenšená auta.

Fotogalerie

13 fotografií

Miloš Vrbka má kromě sbírání starých trabantů, wartburgů a barkasů ještě další vášeň – vlastnoruční stavbu jejich modelů. Jsou plně funkční a váží desítky kilogramů.

(více v čísle 6/14)

Můj trabant je tak rychlý, že si ho nedovolím nikomu půjčit, říká Miloš Vrbka o svém plechovém miláčkovi. Kdyby tohle prohlásil v hospodě u piva bez dalšího vysvětlování, asi by ho měli všichni za blázna. Vždyť utíkající trsátka snad ani nemohou být životu nebezpečná. Jenže on nemluví o jednom ze svých šedesáti „opravdových“ aut (uhádnete, proč si říká Trabantolog?), ale malém červeném trabantíkovi na vysílačku. Postavil ho podle svého prvního auta – kombi Trabant, které koupil už v roce 1994. Originál 1:1 má dodnes, přestože se s ním dost natrápil. Jakmile ho zrenovoval a nechal nalakovat, přišla v roce 2002 povodeň a auto zatopila.

Video
30:48

Reklama Reklama
Trabantologův vůz hrabe zadními
Autor: Josef Holek

Při pohledu na modely Miloše Vrbky zapomeňte na hračky z tržnice, s nimiž kluci závodí na plácku před školou. Repliky jsou vyrobeny ve tří- až čtyřnásobném zmenšení z plechu a dřeva, takže jejich hmotnost dosahuje i bezmála metráku. Například zmíněný trabant postavený na základě starší RC buginy pohání třicetikubíkový motor s výkonem 2,6 koně. Přenáší ho přes odstředivou spojku a brzdí kotoučem. Jak jsme sami viděli (a vy můžete na videu umístěném na našich stránkách www.isvetmotoru.cz nebo Milošových www.trabantolog.cz), dokáže se model rozjet odhadem na desítky kilometrů v hodině. Pokud by vás takový ingot s hmotností 19 kg „pohladil“ po kotníku, asi by to nebylo jen na pofoukání. „Ač trabant, poháněna má zadní kola. A protože pořád hrabe, je prakticky neovladatelný,“ říká majitel a stavitel v jedné osobě.

Model (1:4) Trabant 601
Autor: Jiří Pekárek

Vyučený dřevomodelář má raději práci s kovem, ze dřeva dělá jen drobné detaily. Zato parádně. Třeba u dveřních klik nebo zadních lamp potažených fólií jsme tedy přírodní stavební materiál nehádali.

Model (1:4) Trabant 601
Autor: Jiří Pekárek

Miloš dostal od Boha obrovskou fantazii a šikovnost. Kromě šlapacího traktoru už vyrobil třeba model svého unikátního Trabantu Tramp včetně obytného přívěsu Campifi x nebo multikáru ovládanou kabelem. V hlavě se mu líhne plán na předělání modelu k pohonu 4x4. Tím by se i utlumil nezvladatelný výkon a konečně by se dalo s modelem bez stresu jezdit. „Už jsem ho dokonce převrátil na střechu. Jezdím s ním jenom na srazech, na nějaké blbnutí to není,“ říká a ukazuje rozdělaný barkas.

Miloš vyrobil i obytný přívěs v náležitém zmenšení. Nebo jednomístnou multikáru. Stejná stojí majiteli na zahradě.
Autor: Jiří Pekárek

„Baryk“ už je sice kompletní, ale ještě čeká na zabudování vysílačky. Vzhledem k jeho hmotnosti 90 kg není možné použít nejlevnější čínské komponenty, ale kvalitní, a tedy drahé. „Přestože má trabant jen necelých dvacet kilo, silná serva na řízení nevydrží. Do barkasu proto vymýšlím jiný mechanický systém,“ říká Miloš.

Stavitel shání použité komponen

Barkas je nedokončený - čeká na vysílačku.
Autor: Jiří Pekárek
ty na internetových burzách. Třeba základem barkasu je čínská čtyřkolka s padesátikubíkovým motorem a tahovým startérem. Je to vidět pod kapotou, kde objevíte centrální odpružení zadní vidlice. Limitem pro tvorbu modelů jsou kolečka z kočárků nebo vozíků. Jakmile má Miloš vhodná k dispozici, postaví podle nich model. „Potřeboval bych výrobce pneumatik. Při tak vysoké hmotnosti je během jezdění doslova roztrhám,“ říká.

Model (1:4) Trabant 601
Autor: Jiří Pekárek

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
6 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851