Alexandr Salák: Vztekám se jen na ledě | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Alexandr Salák: Vztekám se jen na ledě

Alexandr Salák

V Bělorusku začíná tento týden mistrovství světa v ledním hokeji. Alexander Salák do něj vstupuje jako jednička na pozici brankáře českého národního týmu.

(více v čísle 19/14)

U stolu v italské restauraci v pražských Vršovicích se zájmem listuje ve Světě motorů. „Auta mám rád asi jako každý chlap, ale moc velký znalec nejsem,“ říká na začátek. Nad každou otázkou pak chvilku přemýšlí a nakonec je z našeho povídání příjemně strávená hodina.

Nezapomenu na první jízdu

Co mají společného hokej a auto - mobily?

Příjmy některých hráčů působících v zahraničí dovolují pořídit si vůz podle vlastních představ a potřeb. Nemusíme se tolik ohlížet na cenu.

A nespojuje obojí také rychlá reakce?

Já jsem spíše řidič kliďas, takže za volantem tu reakci až tolik nepotřebuji. Dokonce mi občas manželka říká, abych nekoukal, kde co lítá, a více se věnoval řízení.

Je větší adrenalin řídit auto, nebo chytat puky letící až 150 km/h?

Hokej mě ohromně baví. Na ledě mi dělá radost, když kazím touhu protihráčů, kteří se pokoušejí dát gól. V autě jsem naopak vyrovnaný člověk a ohleduplný řidič.

Za volantem se nerozčilujete?

Vůbec. Rozčiluju se nebo nadávám jenom při hře na ledě. Ať jsou to spoluhráči, nebo soupeři.

Vzpomenete si na svoji první jízdu?

Řidičák jsem si udělal hned v osmnácti, protože už mě nebavilo dojíždět za hokejem padesát kilometrů ze Strakonic do Českých Budějovic. Táta mi svěřil červeného ďábla, což byla rodinná Škoda Favorit. Bylo to v zimě, já vyjížděl navlečený, protože topení začalo fungovat až po nějakých dvaceti kilometrech. Do Budějovic jsem přijel úplně zpocený.

Teplem, nebo nervozitou?

Obojím. Bundu jsem si nesundával, ale měl jsem taky obavu, abych autu něco neudělal.

Manželce se svěřím kdykoliv

Co řídíte v současné době?

Mercedes-Benz ML. Děti mají vzadu pohodlí a pořád převážíme spoustu věcí, které se nám do auta pohodlně vejdou. Mě ovšem už napadlo, že bychom si pořídili ještě větší typ Viano, ale manželka říká, že to už je zase moc velké.

Důvěřujete někomu jako spolujezdec?

Nejvíce manželce, která je opravdu hodně dobrá řidička. Můžu se tak za jízdy kochat, což dělám rád i sám. A když o tom tak přemýšlím, možná bych nepohrdl osobním řidičem.

Změnilo se vaše řízení auta po narození synů?

Nijak zvlášť. Myslím, že řídím dost zodpovědně a jsem pořád stejně svědomitý.

Co od vozu vyžadujete?

Automatickou převodovku, klimatizaci, pohodlí, dobrý výhled a špičkovou stereo aparaturu. Koupili jsme si teď nové cédéčko Tomáše Kluse, které je skvělé a v autě nám hraje pořád.

Nevyžadují děti pohádky?

Mají vzadu ipady, na kterých si pouštějí, co chtějí. My máme vpředu svoji hudbu.

Zažil jste někdy těžkou nehodu?

Naštěstí jsem ještě nebyl v situaci, ve které bych si řekl, teď už je na všechno pozdě. Kromě pár šrámů na kapotě se mi naštěstí zatím nic vážného nepřihodilo.

Díky hokeji jste procestoval kus světa.

Kam byste ještě rád zamířil jako řidič Na Island. Prý je tam silnice, po které se dá objet celý ostrov. Navíc se mi zamlouvá tamní příroda, takže bych se mohl kochat, jak mám ve zvyku.

A co si máme přát z nadcházejícího mistrovství světa?

Určitě zlatou medaili. Jako sportovci si musíme dávat nejvyšší ambice a chceme věřit, že to dotáhneme co nejdále. Bylo by hezké, kdyby náš hokej lidi bavil. Zase by se semkli a nadchli, když se nám bude dařit. ¨

VIZITKA

◗ Narozen 5. ledna 1987

◗ Stav: ženatý, manželka Michaela, synové Federick (2,5 roku) a Sebastian (7 měsíců)

◗ Angažmá: TPS Turku (Finsko, 2007-2009), Florida Panthers (USA, 2009-2010), Rochester Americans (USA, 2009-2010), Färjestads BK (Švédsko, 2010-2011), Rockford IceHogs (USA, 2011-2012), Färjestads BK (Švédsko, 2012-2013), SKA Petrohrad (Rusko, 2013-2014)

◗ Úspěchy: mistr Švédska (2010-2011)

◗ Starty v reprezentaci: 22

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
19 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851