Lidé se zajímavými vozidly: První auto je jen jedno | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Lidé se zajímavými vozidly: První auto je jen jedno

Bratři Martin a Vlastimil Leškové

Než aby svou felicii prodali někomu, kdo ji úplně dojezdí, raději ji věnovali do muzea. Bratři Martin a Vlastimil Leškové jsou praví motorističtí nadšenci.

(více v čísle 20/14)

Schůzku s bratry Leškovými jsme domlouvali docela dlouho, a když se v Plzni měla konečně udát, nezačala na čas. „Omlouváme se, kupovali jsme favorita a na úřadě se to zaseklo,“ hlásí po přiběhnutí starší Vlastimil (vpravo na snímku) a zakrátko přichází i mladší Martin (vlevo). Plni nadšení sdělují, jak si dopoledne dovezli neuvěřitelně zachovalý vůz z přelomu osmdesátých a devadesátých let s pouhými 24 000 km na počítadle. To prý musíme vidět. Rozhovor se tak rychle přesouvá do Lochotína na druhý konec Plzně, kde hrdě ukazují nový přírůstek do sbírky.

Kolekce automobilů bratrů Leškových není extra cenná, zato budovaná se zaujetím pro věc. A nás těší, že vznikla i díky Světu motorů. Jakmile naši věrní čtenáři viděli před dvěma lety v čísle 36 v rubrice Bazar zachovalý Renault 19, hned se sháněli po kontaktu na majitele. Od té doby mají vůz doma. Totéž o pár týdnů později v případě Fiatu Tipo v čísle 45/12. A teď k tomu přidali ještě bílý favorit. Podle mladých nadšenců by byla zkrátka škoda, aby zachovalá auta skončila na šrotišti. Stejně uvažovali, když dosloužila koncem roku 2012 modrá felicia. Formálně sice patřila studentu Martinovi, jenže nákup na podzim roku 2009 fi nancoval starší brácha. A než aby po třech letech auto prodali za patnáct tisíc coby levné přibližovadlo rozvozci pizzy nebo někomu do začátku na učení, raději ho věnovali dánskému muzeu Škody. „Auta mají duši, sdílejí osudy svých lidí. A první je jen jedno,“ říká Martin a vzpomíná, jak se chtěl dozvědět celý jeho příběh. Proto se s ním dokonce vydal i do bydliště prvních majitelů do německého Greizu. Sice je nenašli, ale i tak doplnili další střípek do celkové skládačky osudu vozu, jakých jezdí po silnicích tisíce.

Martin dovedl databázi soužití s vozem do extrému. Takže dnes například kdykoliv vypálí, že auto naposledy jelo 4. 1. 2013 v 11.42 hodin, kdy v muzeu odpojili baterku.
Autor: Archiv

Oba bráchové jsou fandy autoturistiky. S majiteli muzea v dánském Glamsbjergu se seznámili na klubových srazech Škoda Tour a od té doby se vzájemně navštěvují. Kdykoliv přijedou do Dánska, mají tam dveře otevřené. A „jejich“ felicia, která s nimi projela celou Evropu, tam stojí po boku cenných kousků včetně superbu, jejž do expozice věnoval dánský korunní princ Frederik.

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
20 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851