Lidé se zajímavými vozidly: Babička s Černochem jezdí jak zamlada | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Lidé se zajímavými vozidly: Babička s Černochem jezdí jak zamlada

Pro porsche vyrazil Pavel Solčanský do Anglie

Fotogalerie

5 fotografií

Pavel Solčanský z Českého Brodu začal s vozy Porsche úplně náhodou. A dnes má doma tři. Pro jeden z nich si doletěl až do Anglie.

(více v čísle 22/14)

Když víte, co a jak, nejsou díly na staré porsche zase tak drahé. Těmito slovy vyvrací tradovaný omyl Pavel Solčanský. Po vlastním poršátku snil odmala jako asi každý kluk. První si pořídil před dvanácti lety, a jak sám říká, bylo to vlastně omylem. „Jednou listuju v časopisu, a ejhle – porsche za rozumný peníz.

Tady žijí muži! Pavel Solčanský má na uskladnění svých vozů krásnou stodolu i s dílnou.
Autor: Jiří Pekárek

Druhý den telefon a pak výlet do jižních Čech do autobazaru, no a veze se domů Porsche 924 S,“ vzpomíná Pavel. Poté následovaly mírné opravy, úpravy a k tomu setkání s lidmi znalými věcí v klubu www.porsche.108.cz. Bývalo jich prý pár, dnes sdružuje kolem dvou stovek majitelů. „Postupem času člověk začne zjišťovat, že to auto je pomalé, i když ve skutečnosti vůbec není, a začne pokukovat po jiném modelu. Nazvali jsme to Porsche chřipka,“ říká. A tak přišel ke své největší vášni: Porsche 924 Turbo z roku 1979, kterému říká Babička. Toho se prý Pavel nikdy nevzdá – už proto, jak ho koupil. Prodával ho totiž ve Velké Británii první majitel, který na farmě zaměstnával české studenty. Ti dali inzerát na prodej vozu v české Annonci, kde si ho Pavel všiml. Ale chtělo to vynaložit nějaké úsilí. „Následovalo domlouvání a zjištění, že vůz si musí budoucí majitel dopravit do Čech sám. Takže jsem si zjistil ceny přepravních kontejnerů vlaků, lodí, kamionů a nakonec rozhodl odvézt vůz osobně po ose,“ vzpomíná Pavel.

Volant vpravo působí nepatřičně. U veteránů je to ale obvyklé a smí legálně na silnici
Autor: Jiří Pekárek

Koupil tedy jednosměrné letenky pro sebe a kamaráda coby překladatele, zaplatil pojistku na auto, zjistil trasu a sehnal přítele na telefonu s podvalníkem, kdyby se prý náhodou po cestě něco stalo.

Po čtyřech měsících vyjednávání se na jaře 2006 mohl vydat

Těžko uvěřit, že je i pod kapotou všechno původní. A to včetně samolepicích štítků ještě z výroby!
Autor: Jiří Pekárek
do Londýna. „Konečně jsem auto viděl naživo a byl mile překvapen jeho stavem,“ vybavuje si Pavel. A tak si plácli. Následoval převoz trajektem do Francie a po ose přes Německo do Čech, kde se prý místním policistům dva Češi v porsche s pravostranným řízením moc nelíbili. „Už cestou jsem si auto zamiloval. Chvilku si člověk musí zvyknout na řazení, ale jako levákovi mi to nevadí,“ říká Pavel. Za osm let s vozem navštívil Švýcarsko a Německo. Jenže „Porsche chřipka“ pokračovala dál, takže koupil černé 944 Turbo, zvané Černoch. To už je jiná liga, bohužel i fi nančně. Pavlovo auto jezdilo snad po poli, jak bylo „dobité“. Je jeho pátým majitelem a dát vůz do současného stavu nebylo levné. Vždyť jen dvě originální spodní lampy v nárazníku prý vyjdou na 30 000 Kč. Tedy pro toho, kdo neví, jak je sehnat laciněji. „Ale stejně byla renovace drahá a musel jsem auto lepit po kouscích, jak to šlo,“ říká Pavel. Po nastartování vás ale zvuk vozu ohromí.

Na běžné jezdění si koupil kabriolet Boxster. Prý ho ani moc nechtěl, ale když už se na něj jel podívat a vyzkoušel ho, udělal mu ve stodole ještě místo. Jednou snad prý dojde i na legendární 911.

Pro porsche vyrazil Pavel Solčanský do Anglie
Autor: Jiří Pekárek

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
22 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851