Dacia Piknik: Western, hvězdy, Dacia | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

10. 7. 2014

Dacia Piknik: Western, hvězdy, Dacia

Duster 4x4 nadchl terénními dovednostmi mnoho návštěvníků

Fotogalerie

7 fotografií

Víte, co spojuje majitele dacií? Vytvořili spontánní komunitu nadšených motoristů. Byli jsme u jejich prvního celorepublikového setkání.

(více v čísle 27/14)

Akce příznačně pojmenovaná Dacia Piknik se již několik let těší obrovské popularitě v zemích na západ od našich hranic. Třeba ve Francii, kde je Dacia velice úspěšnou značkou, navštívilo v loňském roce šestý ročník více než 15 000 lidí. Česká obdoba se konala předminulou sobotu v Šiklově mlýně nedaleko Nového Města na Moravě. U toho jsme nemohli chybět. Ofi ciální začátek akce byl v deset hodin dopoledne. My přijíždíme zhruba na půl jedenáctou a nestačíme se divit. Obě parkoviště blíže vstupní bráně do areálu Šiklova mlýna jsou beznadějně zaplněná. Jak jinak než daciemi.

Dacia Piknik
Autor: Tomáš Dusil

Dacia prostě všude

Nezbývá nám než odstavit redakční Duster 4x4 s logy Světa motorů na horní, tedy vzdálenější „plac“. Že bude půl hodiny po zahájení takhle plno, jsme fakt nečekali. Přijíždějí ale stále další auta s logem rumunského výrobce, takže nakonec se jich tu schází 808. Zastoupeny jsou všechny modelové řady v rozličných verzích, nechybějí ani starší typy. My jsme objevili jednu supernovu a také solenzu. Nechyběl ani starším motoristům dobře známý vůz 1310.

Starší Dacia SuperNova
Autor: Tomáš Dusil

Vcházíme do areálu a mlýna. Vítá nás modelová řada Dacie včetně originálního příslušenství. O kus dále si skupinka lidí se zájmem prohlíží motor 0.9 TCe pod kapotou sandera. „Čím jste sem přijel?“ ptáme se Bedřicha Bodláka z Pardubic. „Švagrovým sanderem. Má ho tři čtvrtě roku, zatím spokojenost,“ chrlí na nás Bodlák. „Okukoval jste motor 0.9 TCe. Koupíte si jej?“ ptáme se. „Prohlížel jsem ho spíše ze zájmu. Dacii mám v plánu, ale kvůli spotřebě zvolím radši diesel,“ říká nám Bodlák.

Návštěvníci, majitelé vozů Dacia, byli z pikniku nadšeni
Autor: Tomáš Dusil

Duster v terénu umí

Součástí bohatého programu jsou také jízdy Dusterem 4x4 na speciálním terénním polygonu. Že je o to obrovský zájem, ukazuje celodenní počet 749 testů. testů. Jedním z těch, kteří neskrývali obdiv, byl Marek Polášek. Na Dacia Piknik přijel až z Ostravy jedním ze dvou vlastních Loganů MCV. Ptáme se, jak hodnotí terénní schopnosti dusteru: „Vůz mě velice příjemně překvapil i s ohledem na to, jaké jsou na něm pneumatiky. Jednička je opravdu hodně krátká, skoro jako redukce,“ sděluje nám své dojmy po vystoupení Polášek. Jeho slova potvrzuje Adam Kubát. Taktéž přijel Loganem MCV. „Jízda dusterem v terénu byla super. Nikdy jsem nic takového nedělal, takže jsem si to užil. Do kopce jsem jel na jedničku, na niž má vůz opravdu záběr. Jen občas jsem zařadil dvojku,“ shrnuje své dojmy Kubát. Nadšení opravdu neskrývá. Asi nejemotivněji vyjadřuje svezení s dusterem v terénu Naďa z Chrudimi: „Bylo to krásné. Vyjedete to, co jiné auto ne. Sice mi to občas chcíplo, ale byl to zážitek.“

Na akci Dacia Piknik padly dokonce dva české rekordy, které byly ofi ciálně zaregistrované. Prvním byl počet klientských vozů značky Dacia zaparkovaných na jednom místě. Celkem to bylo 808 aut. Druhým bylo největší lidské logo značky v ČR. Vytvořeno bylo z 966 osob, o čemž svědčí obrázek pořízený z letadla.
Autor: Tomáš Dusil

Na ptáky jsme krátký

Koho omrzelo jezdění v terénu, mohl se vyřádit na celé řadě jiných aktivit. Nechyběla třeba westernová show či divadlo, taktéž situované do prostředí amerického Divokého západu. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet práci s honáckým bičem, lasem či střelbu s luku na terč. Vrcholem byly koncerty Janka Ledeckého, Wabiho Daňka, Ilony Csákové či Abba revival. Ledecký sice zestárl, přesto zpívá stále jako zamlada. A třeba song „Na ptáky jsme krátký“, který jsme si vyloženě vyžádali, byl opravdu skvělý.

Součástí westernové show byla ukázka drezurních prvků s koněm.
Autor: Tomáš Dusil

Celkově byla Dacia Piknik velice příjemnou akcí, a hlavně nás nic nestála. Vstup byl pro všechny návštěvníky úplně zdarma! Doufejme, že se bude v příštím roce zase opakovat. Pokud jste se letošního, prvního srazu nezúčastnili, a vlastníte vůz značky Dacia, rozhodně si nenechte ujít příští ročník.

Dacia Piknik
Autor: Tomáš Dusil

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
27 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851