Lamatovi: Fiátek zbožňujeme | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Lamatovi: Fiátek zbožňujeme

V současném provozu vypadá Fiat 850 úsměvně, ale dokáže ještě pěkně pelášit

Fotogalerie

9 fotografií

Když nám Petr Lamata z Prahy napsal, že jeho děti rodinný Fiat 850 milují, netušili jsme jak moc. Maličký modrásek je členem rodiny.

(více v čísle 6/15)

Lidé se prý usmívají, jakmile Lamatovi vyrazí na výlet v modrém Fiatu 850. Mají ho už osm let a nikdy neprodají. Vlastně znají autíčko skoro celý život. „Denně jsem kolem něj chodila do školy, patřilo mé učitelce,“ směje se sympatická paní Dana, zatímco kolem nás pobíhají její dva potomci. Focení ani všetečné redaktorské otázky děti pochopitelně moc nezajímají, ale jakmile táta vytáhne z garáže motorku Harley-Davidson, prckové hned mají o zábavu postaráno – je to perfektní prolézačka. Kromě harleye vidíme uvnitř starou motorku Triumph a díly na Aerovku 662 z roku 1933, která je právě v renovaci. „Vždycky mě bavily motorky, mám i poválečnou pětistovku Jawu. Autoveterána jsem nikdy nechtěl, ale přemluvil mě kamarád. Na renovaci nespěchám, aerovku plánuji dát do kupy dceři na svatbu. Takže mám dost času,“ směje se hlava rodiny.

Fiat miluje celá rodina
Autor: Jiří Pekárek

Petr Lamata má rád historická vozidla. Ještě před osmi lety měl na denní přepravu Škodu 110 R, než mu ji na prázdném parkovišti nabourali. „Nemělo smysl ji opravovat, a tak jsme místo ní koupili fiat. Na erko však rád vzpomínám. Sice netopilo a bylo dost problémové, ale doteď po něm prahnu,“ říká Petr. Dana doplňuje, že se prostřednictvím kupátka dokonce seznámili. „Manžel kdysi od mého dědy kupoval nějaké náhradní díly. Tam mě viděl, jednou vzal na výlet a už to bylo,“ směje se Dana.

Vstup do motorového prostoru je dost úzký, pro běžný servis však dostačuje
Autor: Jiří Pekárek

Když Lamatovi osmsetpadesátku koupili, měli ji na běžné používání. Až donedávna s ní táta jezdil do práce a máma rozvážela zboží svého obchodu. „Do města je to ideální auto. Spolehlivé, všude s ním zaparkujete, spotřebuje do pěti litrů, a dokonce mi kvůli němu policisté odpustili už nějakou tu pokutu,“ říká paní Dana.

Fiat miluje celá rodina
Fiat miluje celá rodina
Autor: Jiří Pekárek
Na druhou stranu stále platí, že italská auta moc netopí, nesnášejí zimu ani vlhko. „Jediným problémem je koroze. Hlavně na spodku dveří, blatnících a předním čele,“ říká Petr.

V době koupě už měl vůz z roku 1971 něco za sebou. Dnes má proto nový lak. Ale třeba do motoru nebylo nutné se pouštět, byl ve výborném stavu. „Jsem staromilec, a když něco funguje, nemám potřebu to rozebírat a vyhazovat,“ ukazuje majitel na chromované lišty vpředu. Už se nelesknou jako nové, zato mají parádní dobovou patinu.

Lamatovi s fiátkem vyrážejí pravidelně na sraz italských vozů do Poděbrad, dokonce s ním závodili do vrchu na Točné. Jednou je možná potkáme s dalším přírůstkem do vozového parku – touží po Fordu Capri.

Na budících je jen to nejdůležitější: rychlost, ujeté kilometry a orientační stav paliva v nádrži
Autor: Jiří Pekárek

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
6 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851