Přes půl světa v rekordním čase: Vše nelze naplánovat | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Přes půl světa v rekordním čase: Vše nelze naplánovat

Přes půl světa v rekordním čase

Fotogalerie

15 fotografií

Rainer Zietlow a jeho tým dostali bláznivý nápad: v rekordním čase překonat trasu z nejsevernějšího cípu Evropy na nejjižnější bod Afriky. Jak se jim to podařilo?

(více v čísle 23/15)

Jakmile Reiner vstoupí do místnosti, je ho rázem plná. A teď vůbec nenarážíme na mohutnější tělesnou konstituci. Se silným hlasem, výrazným smíchem a permanentním úsměvem na zarostlé tváři je tenhle pětačtyřicátník z Mannheimu úplným prototypem dobrodruha.

Proč o něm píšeme? „Vždycky jsem byl blázen do aut a rozhodl jsem se, že s nimi budu stanovovat rekordy,“ vysvětluje. Na kontě má deset světových prvenství a tři zápisy do Guinnessovy knihy rekordů. Navíc se přednedávnem vrátil z rychlostní cesty z nejsevernějšího cípu Evropy – Nordkappu v Norsku – na Střelkový mys v Jižní Africe.

Na norských silnicích si posádka užila dokonce sníh a zimu. V Africe naopak teploty stoupaly přes padesát stupňů.
Autor: archiv Rainera Zietlowa

Na oceli

„Cestu jsme připravovali přes osmnáct měsíců. Zahrnovalo to i dvakrát ji předem projet, zjistit náležitosti a podobně,“ vypočítává Zietlow. Samozřejmě bylo nutné připravit i auto. „Touareg TDI, který jsme použili už v předchozích rekordních cestách, dostal podvozek na ocelových pružinách místo vzduchového. Dovnitř se také nastěhovala ochranná klec a dvojice přídavných nádrží,“ popisuje šéf posádky Rainer. Jinak se jednalo o zcela standardní vůz americké specifikace, který už má dnes najeto přes 300 000 kilometrů.

Rekordní jízda, na niž vyrazil kromě Zietlowa také kameraman Marius Biela a rallyeový jezdec Matthias Prillwitz, odstartovala loni 21. 9. ráno místní starostka.

„Náš maraton začal cestou přes zasněžené Norsko. První zastávku jsme měli až na trajektu do Německa, kde jsme si i na tři čtvrtě hodinky zdřímli,“ říká hlavní řidič.

D1 horší než Afrika

V Německu si údajně posádka dosytosti užila neomezené rychlosti. „Kde to šlo, jeli jsme i 225 km/h,“ uvádí Rainer. Problémy neměli ani při průjezdu Prahou. „Zdrželi jsme se však na D1. To je vám ale hrůza, jede se šedesátkou,“ směje se dobrodruh, který na začátku devadesátých let dokonce pracoval ve Škodovce a jezdil do naší metropole pravidelně na pizzu.

V interiéru vozu bylo po instalaci bezpečnostního rámu dost těsno. Přesto zde tříčlenná posádka trávila veškerý čas včetně spánku. Rainer Zietlow, který si s námi o putování povídal, sedí za volantem.
Autor: archiv Rainera Zietlowa

Větší obavy měla trojice z průjezdu Istanbulem. Někdy tu bývají osmihodinové zácpy. Naštěstí to ale i zde šlo bez potíží a touareg mohl pádit dál na nejjižnější turecké letiště. „Mým snem je projet celou trasu po souši. Bohužel to však aktuální situace v Sýrii neumožňuje, proto jsme zvolili let do Egypta,“ říká cestovatel.

„Po třech dnech nepřetržité jízdy na nás začala padat obrovská únava,“ popisuje. Posádka totiž putovala bez zastávek na spánek. „Na súdánské hranici nám hodně pomohli lidé z místního Volkswagenu, kteří pro nás nechali zřídit speciální armádní přechod,“ hovoří o další části Reiner.

Následovala cesta noční pouští a tankování v hlavním městě Khartonu, plném dobytka. Od té chvíle prý po požití extrémně syrné nafty kouřil vůz bíle.

Bez předku s rekordem

Větší potíže zažila posádka v překrásných scenériích Etiopie. „Přestal fungovat navigační tablet a ukázalo se, že nejde ani ten záložní,“ popisuje Rainer. Posádku zachránila jednotka GPS v mobilu a papírová mapa. „Jenže kdo neřídil, spal, což činilo navigaci dost obtížnou,“ vypočítává. Další dny naštěstí znovu začala fungovat a posádka zdolala i záplavy po přívalových deštích.

Přes půl světa v rekordním čase
Autor: archiv Rainera Zietlowa

Skutečný problém přišel po šesti dnech, devíti hodinách, 35 minutách a 13 540 ujetých kilometrech v Tanzánii. „Nezaviněně jsme se srazili s místním autem. Nikdo nebyl zraněn. Jenže když jsem viděl náš vůz, myslel jsem si, že nezbývá nic jiného než to vzdát,“ vzpomíná Zietlow. „V servisu se rychle ukázalo, že motor ani převodovka poškozeny nebyly. Takže jsme se chtěli přesvědčit, co ještě dokážeme,“ dodává.

Expediční touareg po srážce v Tanzánii. Oprava vozu zabrala třináct dní.
Autor: archiv Rainera Zietlowa

Oprava trvala třináct dní. Když se ptáme, proč tak dlouho, odpovídá Rainer rázně: „Dva týdny na Afriku? To je jako do druhého dne u nás!“ Nakonec se jízdu i tak podařilo dokončit v rekordním čase. S 21 dny, 16 hodinami, 36 minutami a 12 sekundami včetně zastávky na opravu překonal Zietlow se svým týmem dosavadní světový rekord v dálkových jízdách z Evropy do Afriky z roku 1984.

Jaké jsou další plány? „Chceme trasu projet ještě jednou, tentokrát bez nehody,“ říká hlavní organizátor.

Cestou se posádka živila hlavně sladkými tyčinkami, výjimečně zastavila u místních
Autor: archiv Rainera Zietlowa

A pak? „To se uvidí. Plánů mám spoustu, ale ještě je příliš brzy o nich mluvit,“ loučí se Rainer Zietlow.

Kdo je Rainer Zietlow?

Německý dobrodruh Rainer Zietlow má za sebou bezpočet pozoruhodných výprav. S vozem Volkswagen Touareg stanovil světové rekordy například na dálnici Panamericana nebo na trase Melbourne – Petrohrad, zatímco dálkovými jízdami s vozy na stlačený zemní plyn (CNG) po různých kontinentech prokázal praktickou použitelnost tohoto alternativního pohonu. Loni se Zietlow rozhodl dojet novým Touaregem V6 TDI ze Severního mysu v Norsku na Střelkový mys v Jižní Africe.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
23 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851