Trabanty v Motole: Willkommen in der DDR | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Trabanty v Motole: Willkommen in der DDR

Nad každým vozem najdete sklopnou tabuli s detailním pohledem pod kapotu

Fotogalerie

19 fotografií

Jen pár kilometrů od pražského centra sídlí jedna z nejhezčích expozic trabantů v Česku. Uvnitř si budete nejen díky autů připadat skoro jako v německém filmu Goodbye, Lenin.

(více v čísle 26-27/16)

Úspěšný prázdninový seriál o tuzemských motoristických muzeích vstupuje do třetí sezony. Netradičně ji zahajujeme v Praze, kterou jsme dosud opomíjeli. Před několika týdny bylo na Plzeňské ulici v Motole otevřeno muzeum trabantů. A zatímco v jiných expozicích se poslední dobou často hledí spíše na kvantitu než kvalitu, zde si vychutnáte obojí. Vedle všech základních produkovaných typů cvikovské továrny AWZ typem P70 počínaje a čtyřtaktním Trabantem 1.1 konče totiž můžete obdivovat i spoustu výrobků bývalé Německé demokratické republiky. Ve vitrínách nechybějí zmenšené trabanty, stavebnice, a dokonce ani budíky. Na jiných poličkách zase spatříte dobové doklady či soutěžní trofeje.

Dva exponáty trabantu jsou přístupné veřejnosti. Nechte se okouzlit starými časy...
Autor: Jiří Pekárek

„Právě přes ně jsem se k trabantům dostal,“ vzpomíná majitel expozice Martin Hucl. Z dětství si totiž pamatuje rodinný trabant, s nímž jeho maminka Helena Huclová úspěšně jezdila rallye a závody do vrchu. Působila jako hospodářka v Autosportklubu Praha, kde její skrytý talent objevil slavný závodník Viktor Mráz. „Bral mě často na soutěže, což se mi jako klukovi samozřejmě líbilo,“ vzpomíná nadšenec a listuje svázaným prvním ročníkem Světa motorů s Mrázovým osobním věnováním.

Náš časopis má přitom v expozici značné zastoupení – vedle zvětšených titulních stran s legendárními trabanty nechybějí ani výňatky z dobových článků.

„Muzeum jsme otevřeli letos na jaře, ale přípravy zabraly více než tři roky,“ šokuje nás Martin Hucl. Při pohledu na všechnu okolní krásu se ani nedivíme – auta sem museli skrz malé okno zdvihat vysokozdvižným vozíkem. Expozice nemá v plánu ohromovat velikostí plochy, ale hlavně dotažeností detailů. Vedle sedmi plechových zástupců cvikovské automobilky včetně závodních kousků tak pro dokreslení atmosféry někdejší NDR nechybí například jednostopý Simson KR 51 Schwalbe, dovolenkový přívěs naložený retro výrobky ani dioráma dobového autoservisu včetně mechanika. Všude září téma legendární Berlínské zdi a socialistické transparenty, s čímž vkusně kontrastují motivy staré Prahy. Na monitorech můžete sledovat přípravu muzea, trabant za jízdy nebo dobovou reklamu. Některé elektronické exponáty se dají dokonce tlačítkem rozpohybovat – například dvoutaktní zážehový motor. Úplně nejvíc nás přitom dostala možnost posadit se do dvou exponátů trabantu, kde si každý dnešní zhýčkaný motorista uvědomí, čemu se za minulého režimu říkalo luxusní pohodlí rodinného vozu… Hodinka zde zkrátka uběhne jako nic.

„A to si představte, že tu nedávno jeden pán musel kvůli nadšeným dětem strávit celé odpoledne,“ směje se Martin Hucl. Malým se opravdu nedivíme

Dioráma staré autodílny představuje dobové pomůcky, pod autem dokonce leží mechanik Který
Autor: Jiří Pekárek
Kdy, kde a za kolik?

Trabant muzeum leží na Plzeňské třídě 215b v Praze 5, kde je součástí budovy stanice technické kontroly. Zaparkovat se dá přímo v areálu nebo na přilehlém podélném parkovišti. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Základní vstupenka stojí 99 Kč, pro děti 49 korun. Rodina s dvěma dospělými a dětmi do 15 let může využít vstupné za 199 Kč, důchodci platí 69 korun.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
26-27 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851