Michal David: Když zní píseň dobře v autě, bude hrát skvěle všude! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

21. 8. 2017

Michal David: Když zní píseň dobře v autě, bude hrát skvěle všude!

Michal David

Fotogalerie

7 fotografií

Je to k neuvěření, ale takový český fenomén, jakým bezesporu Michal David je, se na stránkách Světa motorů v moderní éře od roku 1989 nikdy neobjevil. Ač jízdu miluje, o řízení píše texty a v autě si pravidelně testuje své skladby. Letitý dluh konečně napravujeme.

(více v čísle 31/17)

Když slyším, kolik lidí zas zahynulo, přeběhne mi mráz po zádech a sundám nohu z plynu. Spěch se nevyplácí.“ To jsou vaše slova z června 1989, kdy si s vámi Svět motorů povídal naposledy. Platí to i po osmadvaceti letech?

 Jednoznačně! Na silnici dávám bacha snad ještě víc než tenkrát. V provozu je mnohem víc aut, stovky kamionů a bohužel mi přijde, že lidé jezdí hůř než v osmdesátkách. A třeba cesta po D1, kde jsem týden co týden, je fakt nebezpečná.

Horší než dejme tomu v Itálii?

Jasná věc. O Italech se vyprávějí věci, ale já je vidím jako fajn řidiče. Umějí jezdit v davu, sice troubějí, ale zároveň se pouštějí, nedělají naschvály. V tom se s námi nedají rovnat. Tam, kde vás z deseti Čechů devět zablokuje, vám naopak devět Italů udělá místo.

Ve zmíněném článku ze Světa motorů 1989 vyprávíte o tehdy nové písničce z desky Allegro „V pořadí pátý“, která líčí život ve frontě na Škodu Favorit. To už vám bylo osmadvacet, deset let zkušeností. Kde jste je nabíral?

Hlavně v žigulíku. Měl jsem ho od osmnácti, skvělé auto – byl to kombík s obřím kufrem, takže jsem v něm mohl vozit i piano Fender! To se jen tak do nějakého auta nevešlo. Bohužel do čtvrtého patra, kde jsem bydlel, jsem ho musel ze žigulíku tahat sám. Moc pěkný tělocvik!

Michal David
Autor: Jiří Pekárek
U žigulíku jste ale rozhodně nezůstal. Co ho vystřídalo?

No, hvězda veliká: Mercedes-Benz W 123 280 E – tedy slavné „piano“. Získal jsem ho od Karla Svobody, když mi bylo nějakých třiadvacet. Úplně jsem se do něj zamiloval. Ale nijak zvlášť věrný jsem mu nakonec nebyl a ani dalším autům po něm. Značky jsem dost střídal: od Alfy přes Mazdu, Nissan po Volvo, mám-li to vzít abecedně.

Na který model vzpomínáte s největší nostalgií?

Na Jaguar S-Type. Byl to nejvíc retro vůz, ale bohužel špatně skončil. Prodal jsem ho jedné paní a ta ho rozstřelila.

Čím jezdíte teď?

Mám dva cadillaky a moc mě baví. Asi nejvíc ze všech aut, co jsem kdy měl. I když nejsem vyloženě na rychlost, ty čtyři sekundy, za kolik můj cadillac vytáhne stovku, mě hřejí.

A na co jste, když ne na rychlost? 

Vždy mě na autech zajímal hlavně design a spíš ten klasický. Líbí se mi limuzíny, módě SUV jsem rozhodně nepodlehl a ani nepodlehnu. Kdybych se měl zhodnotit, nejsem adrenalinový typ řidiče. U silného motoru mi stačí jistota, že rychle a bezpečně předjedu. 

Michal David
Autor: Jiří Pekárek

Staráte se o auta, když jste designový typ?

Starám. Rád si auto umyji. Sám, pečlivě wapkou. V interiéru chci mít pořádek, takže běžně luxuji a kupuji si autovůně, protože vyvoněný vůz je přesně to, co vyhledávám, kde se cítím dobře. 

O autech a řízení máte mnoho písniček. Skládáte je i přímo za volantem?

Skládám. U volantu mi vždycky leží diktafon, a když mě něco napadne, okamžitě si to nabroukám, nadiktuji melodii. Protože když jednou nápad ztratíte, už ho neobjevíte. To nejsou moje slova, ale Karla Svobody. Jde o jednu z nejlepších rad, které jsem od něj dostal. Všechno si hned zapiš!“ říkal mi. Tak to dělám.

Přehráváte si autě i hotové či rozpracované písničky?

Pravidelně. A nejen když jedu, ale třeba i v garáži, kde mívám jeden z cadillaků – půl roku odstavený kabriolet. Mám v něm skvělý audiosystém a tvrdím, že auto o songu hodně ukáže. Jestli nemá moc výšek, nechybějí mu basy. Nekompletní mixy si takhle testuji často. A s léty jsem si ověřil, že pokud zní píseň dobře v autě, bude hrát skvěle všude!

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
31 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851