Reportáž a návod: Umíme, nebo si to jen myslíme? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

1. 10. 2013

Reportáž a návod: Umíme, nebo si to jen myslíme?

1. Pokud je poraněný v bezvědomí a nedýchá, prvním krokem po šetrném položení na záda je pokus o přivedení k vědomí, například zmáčknutím pod oběma ušima nebo plesknutím přes tvář. Někdy reaguje i na zvýšený hlas.

Fotogalerie

6 fotografií

Víte, jak se správně poskytuje první pomoc? A zvládli byste ji bez chyb? Projděte si ve fotogalerii náš návod. Může se hodit....

(více v čísle 39/13)

Poskytování první pomoci nás učili už na základce, setkali jsme se s ním při výuce v autoškole a je součástí školení na pracovištích. Tedy měli bychom to všichni umět.

V případě konkrétní situace to už ale tak slavné není, přeceňujeme se a svoje znalosti ze základní školy považujeme za dostatečné.

Přitom jak je to třeba s masáží srdce a umělým dýcháním, to se za poslední roky měnilo několikrát. A kdo z nás si bez mrknutí oka vybaví, jak vypadá stabilizovaná poloha? V dotazníku ke své bakalářské práci s tématem první pomoci na to poukazuje Lenka Uhlíková, která pracuje jako zdravotní sestra. „I když většina z 216 respondentů dotazníku o poskytování první pomoci tvrdila, že pravidla ovládá, našli se i tací, kteří s úplně vážnou tváří popisovali krev ze žilního krvácení jako modrou,“ podivuje se.

Vůbec nejhorší pocit ale měla při zjištění, jak se první pomoc vyučuje v některých autoškolách: „Šokovalo mě, že výuka poskytování první pomoci v lepším případě probíhala formou dvacetiminutového instruktážního videa. V horším byla výuka první pomoci odbyta pouze sdělením, aby se adepti řidičáku naučili správné odpovědi na otázky v závěrečných testech!“

První pomoc krok za krokem

V okamžiku, kdy přijdeme k dopravní nehodě, měli bychom si navléci refl exní vestu a odstavit vůz na bezpečném místě. Je potřeba vypnout u havarovaného auta zapalování a zajistit jej proti pohybu. Pokud je zachránců více, jeden z nich ještě vhodně umístí výstražný trojúhelník a zavolá záchranku. Ostatní se věnují poraněnému.

Nejdříve zjišťujeme, zda je při vědomí. Pokud nereaguje, uložíme jej šetrně do polohy na záda. Na bok se případně ukládá jen na chvilku, a to v případě, že je třeba odstranit zvratky nebo krev. V poloze na boku samovolně vytečou a dýchací cesty se tak uvolní.

Následuje zvednutí brady a mírný záklon hlavy, který uvolní případně zapadlý kořen jazyka.

Pokud ani poté během chvilky nezačne poraněný dýchat a je stále v bezvědomí, nastupuje masáž srdce. Masíruje se ve středu dolní části hrudníku, oběma rukama spojenýma nad sebou ve stejném směru. U překřížených dlaní by totiž za chvíli začal velmi bolet hřbet dolní ruky. Frekvence stlačení je asi 100-120krát za minutu, tedy zhruba dvakrát za vteřinu. Jestliže je zachránce sám, přerušuje masáž jen na nezbytně nutnou dobu. Pokračuje v ní do okamžiku, než poraněný začne dýchat, do vlastního zemdlení, vystřídání dalším člověkem nebo příjezdu záchranky.

Když jsou obnoveny vitální funkce (srdce tluče a poraněný dýchá), je třeba věnovat se krvácení. Před masáží srdce má krvácení přednost jen v okamžiku, kdy hrozí rychlé vykrvácení, například při poranění velkých tepen nebo žil na nohách či krku. Ránu co nejvíce zaškrtíme, třeba prsty, převážeme a zejména u nebezpečného krvácení z velkých tepen přiložíme tlakový obvaz, který ránu ještě stlačí – zabrání se tím krvácení. U velkých ran na nohách nebo rukách zaškrtíme končetinu nad kloubem (u nohou až v tříslech), zaškrcení necháme takto do příjezdu záchranky. Průběžně sledujeme obvazy, zda neprosakují.

Zlomeniny nenapravujeme. Jsou velmi bolestivé, proto poraněného jen co nejšetrněji položíme na záda. V případě poranění hrudníku jej uložíme buď na bok (pokud je v bezvědomí) poraněnou stranou dolů – aby se lépe dýchalo zdravou stranou, nebo posadíme s oporou zad (je-li při vědomí) – tělo se více uvolní.

http://svetmotoru.auto.cz/clanek/servis/4441/tema-kdo-utece-nevyhraje.html

Komunikace se záchrankou

Po prvotním ohledání poraněného a zjištění, zda dýchá, voláme záchranku. Její operátor nám může pomoci s další resuscitací. Udržujeme kontakt, dokud nás sám nevyzve k ukončení hovoru.

PROJDĚTE SI FOTOGALERII, AŤ VÍTE, JAK SPRÁVNĚ POSKYTNOUT PRVNÍ POMOC.

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
39 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851