Závod vodíkových autíček: Slováci i Češi na bedně | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

6. 6. 2018

Závod vodíkových autíček: Slováci i Češi na bedně

Závod vodíkových autíček

Fotogalerie

19 fotografií

Týmy středoškoláků z Košic a Mladé Boleslavi zazářily v mezinárodní konkurenci při závodech modelářských autíček poháněných vodíkem.

(více v čísle 21/18)

V redakci se začínáme těšit, že se na stará kolena dočkáme aut na vodíkový pohon. A ejhle, patnáctiletí habáni už s nimi závodí! Postarala se o to firma Horizon Educational, která dodává do škol celého světa učební pomůcky a stavebnice propagující alternativní technologie. Jedna z nich obsahuje reverzibilní vodíkový článek, s jehož pomocí si pubertáni mohou rozložit vodu na vodík a kyslík, nebo naopak využít energii vodíku k pohonu elektromotorku.

Odtud už byl jen krok k zabudování vodíkových článků do závoďáku na vysílačku, a hurá na dráhu! Soutěž s názvem Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) se koná v šesti zemích celého světa. V České republice se v dubnu jel už čtvrtý ročník, kterého se zúčastnilo 24 středoškolských týmů – šestkrát víc než v roce 2015. Právě hojný počet zájemců považovali organizátoři za největší úspěch. Vždyť cílem hry je vtáhnout mládež do akce a zábavnou formou ji nalákat k poznání i získání zkušeností.

Jedno vítězství nestačí

Ještě větší překvapení však české zástupce Horizonu čekalo v mezinárodním finálovém závodě, který se minulý týden konal v německém městě Chemnitz. V konkurenci třinácti týmů z USA, Nizozemska, Německa, Polska i Ruska vybojovali první místo kluci z průmyslovky v Košicích a jako třetí dojel tým SOU Škoda Auto z Boleslavi.

Závod H2AC je vytrvalostní, trvá šest hodin. Každý tým musí vystačit s daným množstvím vodíkových zásobníků a nabitých akumulátorů, které si chodí fasovat ke komisařům. Tedy spíš běhají, než chodí. Adrenalinová atmosféra v aule technické univerzity skutečně připomíná zákulisí dospělých závodů. Autíčka se po trati míhají až padesátikilometrovou rychlostí a netrénované oči unaví sledovat je jen pár minut. V zázemí týmů panuje hektický shon, u „operačních stolů“ se mísí souhra rukou s rozrušeným pokřikováním.

 

O chvíle napětí nebyla nouze. Zejména v zázemí amerických týmů, které předpokládaly, že s drahou výbavou mají výhru v kapse.
Autor: Kristýna Padrtová

Nejdražší nemusí být nejlepší

Povinnou výstrojí každého vozu je pohonná jednotka kombinující metal-hydridové zásobníky, vodíkové články a baterie. Šasi s elektromotorkem pořadatel závodu dodá, ale každý tým si ho může upravit k obrazu svému, povolené jsou tlumiče, diferenciály, někteří si vyrobili lehčí kola. Nakonec bylo možné použít podvozek zcela jiný.

Právě tady se opět ukázala schopnost našich malých národů poradit si chytře s málem. K pochopení vynikajících výsledků slovenských a českých studentů je totiž třeba dodat, že zejména týmy z amerických soukromých škol přijely až převybavené podle hesla „nic mi není dost drahé“. Profesionální závodní podvozky, pracovní stoly v zázemí osvícené diodovými lampami, členové týmu komunikující vysílačkami…

Tým SOU Třineckých železáren získal v českém závodě stříbro. Na mezinárodním klání obhájil pěkné šesté místo ze třinácti.
Autor: Kristýna Padrtová

O kolik jim ujeli?

Naši kluci nic takového nepotřebovali, a přesto se drželi statečně. Stačila jim píle, disciplína a nápady. Podrobnosti prozradí sami páni učitelé. My jen dodáme důležitou maličkost. Vítězný slovenský tým ujel druhému americkému o neuvěřitelných 157 kol, zatímco české partě uniklo stříbro jen o šest.

Na závěr musíme vyseknout poklonu organizátorům z firmy Horizon Educational za skvělý nápad a poděkovat všem ve školách, které závod podpořily. I sponzorům, bez kterých se takový podnik neobejde. Národní kola v ČR a na Slovensku podpořil nošovický Hyundai, Nadace Unipetrol, Moravia Steel a Nadace Volkswagenu. Pohled na mladé lidi, které místo facebooku a počítačových stříleček zaujmou auta, hmatatelná akce a týmová spolupráce, určitě stál za to.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
21 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851