Ford Mustang: Zvuk 5.0 | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

9. 4. 2018

Ford Mustang: Zvuk 5.0

Ford Mustang

Fotogalerie

13 fotografií

Facelift přinesl mustangu kromě uhlazení vzhledu i technické změny včetně zcela nového desetistupňového automatu.

(více v čísle 14/18)

Na pohled se inovovaný mustang více připlácl k zemi, dostal širší mřížky v náraznících, kapotu s výdechy a přimhouřenější hlavní světlomety, standardně s diodovou technikou. Kromě větší atraktivnosti přispěla úprava nárazníků i k optimalizaci proudění vzduchu. Přední spoiler a modifikovaný tvar podběhů přinesly snížení aerodynamického odporu při současném zvýšení přítlaku. Podobně i zezadu se vůz opticky rozšířil díky většímu vybrání kolem poznávací značky, upraven byl difuzor a v případě osmiválce záď zdobí také čtveřice výfuků. Za příplatek se navíc dodává nově tvarovaný zadní spoiler.

Klasika přetrvává

Proměnou prošel také interiér, kde se ve větší míře objevují měkčené plasty, kůže je ručně obšitá kontrastními stehy a hodnotně vypadají i doplňky z hliníku, popřípadě za příplatek z karbonu. Před řidičem se nachází velký displej, který si lze upravit dle libosti a zobrazuje všemožné údaje. Nově si lze objednat vyhřívaný volant. Středovému panelu dominuje 8“ displej se systémem Sync3 a solidní odezvou. Zachovaly se otočné ovladače a tlačítka pro základní funkce včetně nastavování teploty. Zcela dole zůstaly páčky pro přepínání jízdních režimů, vypnutí stabilizace, nastavení tuhosti řízení a startovací tlačítko.

Pětilitr se ozývá důstojným hlubokým brumláním a těší se na spolupráci s novým desetistupňovým automatem, který se v evropském fordu ukazuje poprvé. Pochází ze společného vývoje Fordu a GM a objevuje se mimo jiné v modelu F150 nebo Chevroletu Camaro. Řadí hladce a v normálním režimu téměř nepustí pětilitr přes 2000 min-1 a neustále má další a další stupně pro snižování otáček. Působí to trochu zvláštně, neboť kouzlo osmiválce tkvělo právě v postupném zátahu z nejnižších otáček na jeden převod doprovázeném typickou zvukovou kulisou. Po přepnutí do módu Sport+ je to jiná káva, změnu stupňů doprovází lehké škubnutí (prý záměrné), řazení je podstatně rychlejší a převodovka drží otáčky i při odlehčení plynu minimálně na hranici tří až čtyř tisíc a čeká na další nálož. Pod plným plynem ručička otáčkoměru kmitá mezi 5500 a 8000 min-1 a převodovka ždímá z motoru maximum.

Výkon i emise

Osmiválec nově dostal kombinaci přímého i nepřímého vstřikování, které přispělo k lepšímu průběhu točivého momentu v nízkých i vysokých otáčkách. Motor posílil z 310 na 331 kW. Nelze samozřejmě čekat dynamiku supersportů, ale rychlost mustang maskuje dokonale. I když máte pocit, že si jen svižně plujete krajinou, pravděpodobně se dávno řítíte dvojnásobným tempem, než okreska povoluje. Zátah je jednoduše velmi suverénní. Působivý je také zvuk vyladěného výfuku, který však nově nabízí i funkci „hodného souseda“, jak jí u Fordu říkají. Má umožnit nerušený příjezd a odjezd od domu v době nočního klidu.

Pohodlná pozice za volantem činí z mustangu pohodlné auto i na dlouhé cesty
Autor: Ford a archiv

Čtyřválec má o poznání méně výrazný projev. Pokud jste k mustangu otočeni zády, těžko poznáte, že nepřijelo mondeo. Sportovní zvuk přehrávají posádce při jízdě reproduktory. Výkon u této verze klesl kvůli emisím z 233 na 213 kW, k dispozici je však funkce overboost. Výsledné zrychlení z nuly na sto zůstává v případě manuálu na 5,8 s (s automatem 5,5 s). Dynamicky tak motor uspokojí, ale mustang s ním nemá správný charakter.

Magnet na řidiče

Široké horské kopcovité silnice na Azurovém pobřeží jsme si nicméně užívali s oběma motory. Podvozek mustangu po faceliftu lehce přitvrdil, nevyznává však ryze sportovní styl. Občas se lehce zhoupne, v zatáčkách mírně nakloní a především ho nerozhodí ani horší povrch. Velebili jsme zadní samosvorný diferenciál, který dovolí, aby se zatížené kolo pořádně zapřelo do vozovky a vystřelilo vůz tím správným směrem. Chválíme i příplatkový adaptivní podvozek s magnetoreologickými tlumiči, které změnou viskozity kapaliny neustále upravují tuhost a zabraňují odskakování kol. Méně vítanou novinkou je přednárazový systém, který několikrát vydával planý poplach.

Specialitou mustangu zůstává systém Line Lock, sloužící pro co nejrychlejší rozjezdy. Cíleným zablokování předních kol umožní volné protáčení zadních, zahřátí pneumatik a následné vypálení vpřed. Samozřejmě nechybí ani konvenčnější funkce Launch Control, pro efektivní rozjezd naopak bez prokluzu.

Interiér se pyšní kvalitnějšími materiály a novým multimediálním systémem Sync3
Autor: Ford a archiv

Nový mustang se již v Česku prodává a zanedlouho přineseme i klasický test. Cena se zvedla o 95 000 Kč (osmiválec), respektive 70 000 korun (čtyřválec). Nejdražší verze 5.0 V8 s automatem ve verzi kabriolet přijde na 1 434 990 Kč. Český dovozce má však na skladě ještě několik desítek stávajících mustangů, na kterých lze naopak desítky tisíc ušetřit.

Tři otázky pro Thomase Barnesa, technického manažera Fordu Mustang
Thomas Barnes
Autor: Ford a archiv
 čem se u faceliftované verze změnily motory?

Oba jsou nově vybaveny filtrem pevných částic, mají upravenou elektroniku a posunuli jsme zásah omezovače do vyšších otáček. Větší změny se dotkly osmiválce, který dostal kombinaci přímého a nepřímého vstřikování, což je výhodné pro optimalizaci efektivity spalování v různých provozních stavech.

Jaké úpravy se dotkly podvozku a co přináší příplatkové tlumiče MagneRide?

Nově jsme odladili odpružení, zesílili stabilizátory a zadní nápravu uchytili pomocí tužších silentbloků. To vše přispělo k menším náklonům v zatáčkách a lepší ovladatelnosti. Výhoda příplatkových magnetoreologických tlumičů spočívá v tom, že jejich kapalina obsahuje kovové mikročástice, které umožňují měnit viskozitu kapaliny a tím i tuhost tlumičů. Lze se tak přizpůsobit lépe povrchu silnice. Senzory vyhodnocují situaci 1000x za sekundu.

Kromě nového desetistupňového automatu se změnila i šestistupňová manuální převodovka. V čem konkrétně?

Zkrátily se u ní dráhy řazení a je nově nadimenzovaná spojka, aby si lépe poradila s přenosem výkonu u osmiválce. Má dva přítlačné kotouče a dvouhmotový setrvačník. Novinkou je funkce meziplynů, která při podřazování dorovnává otáčky, aby zrychlila a ulehčila přeřazování.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
14 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851