Video: Šlapat, nebo odrážet? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 12. 2013

Video: Šlapat, nebo odrážet?

Velký test šlapadel a odrážedel

Fotogalerie

13 fotografií

Ve srovnávacím testu se nám sešla velmi různorodá partička. Porovnávali jsme vozidla dvou různých koncepcí z několika kategorií.

(více v čísle 51/13)

Takto mezitřídně pojatý srovnávací test, kde se vedle sebe postavil luxusní model značky Audi, lidovější Peugeot 208 a jedno z nejmenších vozidel na trhu Škoda Citigo, vyžadoval zcela výjimečný přístup. Situaci lehce komplikovaly i zásadní konstrukční odlišnosti jednotlivých strojů. Vedle sebe se totiž postavila autíčka šlapací a tzv. odrážedla.

Protentokrát jsme si tedy na pomoc přivolali externího spolupracovníka, profesionálního testovacího jezdce Matěje. Kromě jeho nesporné kvalifikace byl rozhodující také fakt, že průměrný technický redaktor Světa motorů by většinu strojů rozsedl.

Video

00:52

Reklama Reklama
Šlapat, nebo odrážet?
Autor: Josef Holek

DOJEM

Roztomilost, nebo technokrat?

„Strejdo, děláš to blbě,“ oznámil Matěj při pohledu na naši snahu oblepit Škodu Fabia S2000 speciálními rychlými motivy. Museli jsme mu dát za pravdu, některé nálepky skutečně neseděly. Matěj tedy přispěchal s návodem, který jsme předtím bohorovně odložili stranou. Zde se zkrátka projevila zkušenost testovacího jezdce s omalovánkami a začínající zájem o vystřihovánky.

Jednoznačně nejsportovnější a na dráze určitě nejjistější z testovaných škodovek – Fabia S2000
Autor: Jiří Křenek

Z pohledu designu však Matěj jednoznačné stanovisko nezaujal. Znovu se tak ukázalo, jak je posuzování vzhledu ošidné. „Tohle je nejhezčí,“ prohlásil pevným hlasem u Fabie S2000 s precizně nanesenými nálepkami, jejichž řemeslná bravura zaslouží za dílenské zpracování jednoznačně jedničku.

Velmi kvalitně působí rovněž šlapadlo od Audi, ke kterému Matěj vzápětí přešel. „Tohle je nejhezčí,“ rozhodl a jal se vyzkoušet pozici za volantem. Ještě pochválil odkládací prostor na láhev s pitím umístěnou na středovém tunelu (v rámci kategorie zcela ojedinělý jev) a spěchal k Peugeotu 208. „Tohle je nejhezčí,“ uzavřel hodnocení Matěj.

 

PROSTOR A POHODLÍ

Jasný favorit

V tomto oddílu měl Matěj od začátku jasno – nejpohodlnější je určitě audina! „Sedí se mi tady nejlíp, můžu se opřít!“ pochválil náš testovací jezdec německý vůz a ochotně předvedl, jak úžasně komfortní sezení čtyři kruhy nabízejí. „A nestudí,“ doplnil další klad a ukázal na polstrování místa řidiče.

Potah sedačky a opěrka zajistí jezdci dokonalé pohodlí. Všimněte si odkládacího prostoru pro nápoj.
Autor: Jiří Křenek

Francouzský konkurent úrovně audi nedosahoval, jeho čistě plastová sedačka ale potěšila výraznějším bočním vedením. Z vozu se však hůře vystupovalo, testovacího jezdce jsme z peugeotu často museli vyjmout. Odrážedla od Škodovky označil Matěj za „uživatelsky velmi přívětivá“. Tedy ne doslova. Spíš se vyjádřil ve smyslu, že se mu na ně „suprově nahopsává“. A také „vyhopsává“.

MOTORY A PŘEVODY

Dva přístupy

Disciplína, kde se konstrukční odlišnosti poprvé naplno projevily. Zatímco na škodováckých odrážedlech byl Matěj doma hned a plochu motokárové Praga arény brázdil naprosto suverénně, na šlapacích autíčkách od Audi a Peugeotu nejprve vyžadoval konzultaci s týmem. „Musíš dát nožičky do pedálů a pak šlapat,“ poradila manažerka testovacího jezdce. „Takhle, mami?“ zeptal se pro jistotu ještě Matěj a poté se do pedálů pokusil pořádně opřít. Dopředného pohybu však zatím nedosáhl, síly čerstvě tříletého pilota na rozjezd šlapadla zatím nestačily. S prvotním impulzem tak přispěchal ředitel týmu, který do Matěje příhodně strčil.

S tatínkovou výpomocí tedy urazil prvních pár metrů a poté již pokračoval na vlastní pěst. O něco déle vydržel v modelu od Audi, jehož umístění pedálů bylo z ergonomického hlediska zdařilejší než v peugeotu. „Tady mě víc bolí nožičky,“ zhodnotil francouzské šlapadlo Matěj.

V zatáčkách byl peugeot méně jistý než audi, řízení neposkytovalo takovou zpětnou vazbu. Boční vedení sedačky si však Matěj pochvaloval.
Autor: Jiří Křenek

JÍZDA

Měříme?

Jízdní vlastnosti a celkovou dynamiku strojů jsme původně plánovali hodnotit podle striktně daných objektivních pravidel. Rozhodli jsme se pro nejprůkaznější z parametrů, tedy měření času na jedno kolo. Záhy se však ukázaly nedostatky takového přístupu.

Škoda Citigo se navzdory svému městskému zaměření slušně držela i na závodní dráze
Autor: Jiří Křenek

Testovací jezdec totiž v polovině prvního okruhu oznámil, že už nemůže. A to se v tu chvíli pohyboval na odrážedle Škoda Citigo, jehož ovládání mu činilo nejmenší potíže. Z důvodů fyzických limitů pilota jsme museli přistoupit na změnu metodiky.

V Praga aréně jsme tak vybrali jednu zatáčku, v níž měl Matěj ukázat své umění. Zaměřili jsme se na rychlost a plynulost průjezdu. Nejstabilnějších výsledků dosahoval testman na odrážedlech, přičemž za nejhbitější označil podle předpokladů Fabii S2000. Rychlé nálepky evidentně zafungovaly.

Proužek na volantu je v zatáčkovitých pasážích velmi účinným pomocníkem
Autor: Jiří Křenek

 Jistý v kramflecích si byl i v Peugeotu 208. Jednoduchá konstrukce podvozku s poháněným pravým zadním kolem zajišťovala velmi čitelné a předvídatelné jízdní vlastnosti. Vozidlo šlo do oblouku plynule (do pravého ochotněji), vyžadovalo minimum pozornosti a nejvýš průměrné řidičské schopnosti.

Nepoměrně složitější podvozek audi vybavený na přední nápravě dokonce kulovými čepy znamenal postup o několik kategorií výš. Jezdec se chvíli sžíval také s daleko přímějším řízením.

Sofi stikovaná přední náprava přináší nadstandardní jízdní projev
Autor: Jiří Křenek

Nezvyk daný sofistikovanější technikou vyústil v kolizi s ochrannou bariérou. Karambol však našeho otrlého a ostříleného pilota pouze rozesmál a po vyproštění neohroženě pokračoval v testování audiny. Zanedlouho již zatáčku zvládal očividně nejrychleji, což jeho nadšené a v celé aréně slyšitelné reakce jenom potvrzovaly.

První metry na šlapadle Audi byly krušné. Velmi dobré jízdní vlastnosti a strmé řízení zapříčinily lehký karambol.
Autor: Jiří Křenek

ZÁVĚR

Srovnávací test v souhrnu vlastností ovládlo s poměrně výrazným náskokem šlapadlo značky Audi. Červený stroj bodoval hlavně kvalitním zpracováním, pohodlím pro jezdce a také jednoznačně nejlepšími jízdními vlastnostmi. Jeho výlučné postavení dokládá také vysoká cena – necelých devět tisíc je už docela dost. Peugeot 208 sice za audinou zaostává prakticky ve všech sledovaných parametrech, je však více než o polovinu levnější. Šlapadla od Škodovky představují nejlevnější (zhruba patnáct stovek za kus) a nejsnazší cestu k mobilitě malého pilota. Jízdu na něm by si mohl osvojit už rok starý špunt, spolehlivě však zabaví i tříletého.

Audi je nej.
Autor: Jiří Křenek

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
51 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851