Toyota Auris Hybrid Touring Sports Style: Hybrid do každé rodiny | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

8. 1. 2014

Toyota Auris Hybrid Touring Sports Style: Hybrid do každé rodiny

Klíče od vozu převzal z rukou zástupce Toyoty 24 SVĚT MOTORŮ Tomáše Vaňka (vlevo) šéfredaktor Zbyšek Pechr.

Fotogalerie

14 fotografií

Flotila dlouhodobě testovaných vozidel Světa motorů se rozrostla o další model: Toyotu Auris Hybrid Touring Sports.

Pod kostrbatým označením se ukrývá auris v provedení kombi s hybridním pohonem. Tedy o pohon se stará zážehový čtyřválec a elektromotor. Elektrickou energii přitom získává při zpomalování a ta se ukládá do baterií. Jde o řešení, kde se energie potřebná pro rozjezd vozu jen tak nevytratí. Toyota na něj velmi sází. Technologicky pokrokový hybridní auris je pro nás výzvou, ale zajímají nás i jiné stránky.

Kvalitou interiér aurisu nezklame, ale už jsme viděli celou řadu stylově čistších palubních desek
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Naší prioritou zůstává i ověření praktického využití celého vozu a slibovaných nízkých nákladů na provoz v podobě neuvěřitelné čtyřlitrové spotřeby. Takže jsme koncem roku 2013 převzali klíčky a začali jezdit.

Volič převodovky připomíná spíše joystick od počítačové hry.
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Technologie pro každého

Hybridní auris už nemusí být jen výsadou ekologicky smýšlejících zbohatlíků nebo významných osobností, které chtějí světu ukázat, jak jsou šetrné k životnímu prostředí. Doby, kdy běžný motorista nad touto variantou ani nepřemýšlel, protože byla proti klasické motorizaci dvojnásobně drahá, jsou totiž minulostí. Toyota na českém trhu prodává hybridní kombi Auris za 524 900 Kč v provedení Active a testovaná verze Style stojí 579 900 Kč. Není to sice málo, ale za tuto částku už dostanete automatickou převodovku a bohatou výbavu. Vždyť klasická šestnáctistovka s výkonem 97 kW a automatem je ve stejném provedení jen o 65 000 Kč levnější a dvoulitrový diesel s výkonem 91 kW, jejž dostanete pouze s manuální převodovkou, stojí o nicotných 20 000 Kč méně. To jsou částky, které by lehce měla kompenzovat spotřeba paliva. Firmy ani podnikatelé navíc nemusejí za hybridní vozidla platit silniční daň. V tomto směru musíme připomenout českou legislativu. Ta bohužel na vozidla s hybridním pohonem ani alternativní paliva jinak nemyslí. O snížení DPH, finančních příspěvcích od státu nebo dalších daňových zvýhodněních platných ve skandinávských státech i některých zemích západní Evropy si ale český motorista může nechat zdát.

Hybridní vozy Toyoty jsou unikátní tím, že její systém HSD (Hybrid Synergy Drive) používá dva elektromotory. Jeden je napojený na spalovací čtyřválec a v případě potřeby coby generátor dobíjí akumulátory, druhý je do soustavy připojený přes planetovou převodovku a pohání kola nebo při zpomalování rekuperuje kinetickou energii zpět na elektrickou. Dobíjení je tak nezávislé na zatížení hnacího elektromotoru. Umístění převodovky mezi motory navíc umožňuje regulaci jejich otáček, takže otáčky spalovacího čtyřválce přímo neurčují rychlost vozidla.
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Rozdíl k nepoznání

Auris ve verzi kombi se nám líbí. Silueta vozu se zadní částí prodlouženou o 285 mm připadá vyváženější než u krátkého hatchbacku. Jiný je i design, registrační značka se přemístila z nárazníku na víko kufru, což byla nutnost spojená se snížením nákladové hrany.

Toyota Auris Hybrid Touring Sports Style
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Pochválit musíme kvalitní provedení všech detailů i zvolené materiály v interiéru. Jenže design palubní desky s neurčitými tvary nás moc neoslovil – co ty zastaralé digitálky? Výhradu máme i k rozsahu nastavování volantu. Nejde moc vytáhnout a najít ideální pozici není snadné.

Naopak oceňujeme praktickou stránku. Hybridní pohon a zabudování baterií do vozu se totiž nijak neprojevilo na velikosti kabiny ani kufru. Prostorná kabina nabízí dostatek místa všem cestujícím a kufr pojme po kryt v základním uspořádání stejných 530 litrů jako benzinová nebo naftová provedení. Dokonce pod podlahou zůstalo i místo na rezervu. Baterie jsou totiž šikovně schované pod zadními sedadly, takže nikde nepřekážejí. Jediným rozdílem je zmenšení palivové nádrže z původních 50 na 45 litrů. Ale hybrid má zase nižší spotřebu.

Je rozhodně příjemné, že se nezmenšil ani zástavbou baterií, které napájejí elektromotor.
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

První krůčky

Krátkým hybridním aurisem jsme už jezdili a otestovali i kombík Touring Sports, ale spojení hybridního systému s praktičtějším delším provedením nám zatím unikalo. Během několika týdnů jsme už najeli více než tři tisíce kilometrů, a tak jsme si na něj mohli vytvořit první názory. Potvrdilo se, že hybridní soustava funguje zejména ve městě. S nabitými bateriemi není problém ujet v čistě elektrickém módu i několik kilometrů. Při cestě z pražského Strahova do sídla Světa motorů v Holešovicích se ani jednou nezapnul spalovací motor. To považujeme za úžasné. Nastartování benzinového agregátu a jeho připojení k pohonné soustavě je přitom neznatelné, stejně jako přepnutí na čistě elektrickou jízdu. Nebýt grafiky na obrazovce, ani pořádně nevíme, který motor zrovna auris pohání – i spalovací je v nízkých otáčkách velmi tichý.

Jak funguje hybridní systém, ukazuje i displej mezi přístroji. 4
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Vše se ale obrátí při potřebě rychlé akcelerace. Bezestupňová převodovka vyžene otáčky motoru nahoru a jeho zvuk už uším moc nelahodí. Podobné je to na dálnici, kde se o pohon stará hlavně benzinový čtyřválec. Také lehké přišlápnutí plynu se projeví na otáčkách i zvuku linoucím se z motorového prostoru. Navíc při dálničních rychlostech hybridní auris až tak úsporný není.

Dva různé názory

Toyota Auris Hybrid v provedení kombi je zatím na startu dlouhodobého testu a nás s ní čekají další najeté kilometry. Už nyní se ale redakční tábor rozdělil na dvě skupiny. První hybridní auris učaroval a sledování toku energií, počítání množství rekuperované energie nebo přepínání tlačítek čistě elektrického pohonu vidí jako zábavu. Druhá ho zase právě pro tyto „zbytečnosti“ příliš v oblibě nemá. Uvidíme, kam se naše názory posunou časem.

Toyota Auris Hybrid Touring Sports Style
Autor: Davidl Rajd, Leoš Káňa

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851