Škoda Fabia Combi: Labutí píseň | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

2. 4. 2014

Škoda Fabia Combi: Labutí píseň

Škoda Fabia Combi 1.4 16V Tour Ambition

Fotogalerie

14 fotografií

Škoda se snaží zatraktivnit model Fabia akční verzí Tour. My jsme vyzkoušeli praktické kombi s motorem 1.4 MPI.

(více v čísle 13/14)

Na nedávno skončeném ženevském autosalonu nám představitelé mladoboleslavské automobilky slibovali, že nová fabia se představí letos v létě a bude to naprostá bomba. Jenže co s tou současnou, která už pomalu „stříhá metr“ do zasloužilého odpočinku?

Škoda Fabia Combi 1.4 16V Tour Ambition
Autor: David Rajdl

Nejlepší cestou jsou akční výbavy. Ta aktuální nese označení Tour a je určena pouze pro vybrané motorizace: 1.2 HTP/51 kW, 1.4 16V/63 kW a 1.2 TSI/63 kW. My jsme si vybrali nejvyšší verzi Tour Ambition s atmosférickou čtrnáctistovkou v provedení kombi.

Nabídka snů

Označení Tour znamenalo ve slovníku Škodovky ve spojení s modelem Octavia předchozí generaci vyráběnou současně s aktuálním typem. Fabia ale nástupce ještě nezná, takže v jejím případě jde o mimořádnou nabídku, kterou lze rozeznat na první pohled. Sportovní výraz provedení Tour Ambition dodávají přední nárazník v designu RS, černě zatmavené projektorové světlomety, 15palcová litá kola nebo černá lišta kolem spodní části masky chladiče. Škoda jen, že u lakování šedou metalízou Metal tyto prvky příliš nevyniknou. V případě pastelových barev nebo bílé by byl výraz fabie ještě dynamičtější. Tour má proti běžné verzi Ambition ještě černé střešní nosiče nebo tónovaná zadní okna.

Škoda Fabia Combi 1.4 16V Tour Ambition
Autor: David Rajdl

A to je jen začátek. Uvnitř jsme nalezli další prvky výbavy navíc. Cestování zpříjemňuje kožené čalounění volantu, hlavice řadicí páky nebo madla parkovací brzdy.

Design palubní desky vypadá pořád dobře. Praktická je dvojitá schránka před spolujezdcem a dobře čitelné jsou kruhové přístroje.
Autor: David Rajdl

Užijete si také rádia s CD a MP3 Swing, manuální klimatizace, palubního počítače Maxi DOT či tempomatu. Provedení Tour Ambition má vše, co si může běžný řidič přát.

Podtrženo a sečteno

S kalkulačkou jsou naše závěry ještě zajímavější. Škoda Fabia Combi 1.4 16V stojí v provedení Tour Ambition 269 900 Kč, tedy o 22 600 Kč méně než obyčejné provedení Ambition se stejnou motorizací. Jenže Tour má vůči němu navíc řadu dalších prvků výbavy, které podle běžného ceníku stojí dohromady 74 800 Kč. Takže testovaná kombíková fabia se zážehovou čtrnáctistovkou by měla stát 367 300 Kč.

Musíme se přiznat, že jsme fabií už dlouho nejezdili. Opět nám však ukázala, jak je příjemná. Ve spojení s bohatou výbavou ji považujeme za velmi dobrou volbu.
Autor: David Rajdl

V provedení Tour tak ušetříte téměř sto tisíc korun, což je docela hodně. A to jsme do výbavy nezapočítali standardní prodlouženou záruku na čtyři roky nebo do ujetí 60 000 km.

Poslední šance

Škoda Fabia druhé generace má na konci svého životního cyklu stále co nabídnout. I když její kabát už dávno vyšel z módy, po praktické stránce patří dodnes k nejlepším na trhu. Je kvalitně vyrobená a poskytuje dostatek místa pro posádku a kufr s objemem 480 litrů, pokud máte pod podlahou rezervu. Jízdní vlastnosti jsou zdařilým kompromisem mezi plavným komfortem a tvrdou jistotou, příjemné je i řízení. Nám se líbí i atmosférický zážehový čtyřválec 1,4 l s výkonem 63 kW. Ten sice dynamikou v nízkých otáčkách nemůže konkurovat přeplňovaným dvanáctistovkám TSI, ale jde o osvědčenou a léty prověřenou techniku, které se vyhýbají větší technické problémy. Navíc v příští generaci se tento agregát neobjeví – takže máte poslední šanci.

Škoda Fabia Combi 1.4 16V Tour Ambition
Autor: David Rajdl

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
13 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851