Muzea na prázdniny: S pompou! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Muzea na prázdniny: S pompou!

Technické muzeum Tatra

Fotogalerie

12 fotografií

Muzeum Tatry v Kopřivnici nabídne unikátní pohled do historie nejstarší automobilky na našem území. Připravte se na více než šedesát exponátů!

(více v čísle 33/13)

První automobil v habsburské monarchii, unikátní technická řešení i poslední osobáky jako jeden ze symbolů totalitní moci. To vše se pojí s automobilkou Tatra a její celý osud ilustruje rozsáhlé muzeum v centru Kopřivnice.

Historie továrny sahá až do roku 1850, kdy v tomto městě začal Ignác Šustala stavět kočáry. Postupně se zde zahájila výroba vagonů a už v roce 1897 tu vznikl první automobil. A právě replikou präsidentu rozsáhlá expozice začíná.

První továrně vyráběný vůz na území Rakouska-Uherska se jmenuje Präsident. Vznikl v roce 1897. Toto je však replika.
Autor: Svět motorů

Je potřeba podotknout, že celé muzeum je skutečně velkolepou oslavou značky Tatra.

My jsme tady strávili přes dvě hodiny a naprosto nás dostalo! Zaujme už první expozice dobové módy třicátých let. Uvidíte zde množství známých i méně známých konceptů, expediční kamiony, zátiší ukazující třeba dobovou dílnu nebo modely a staré fotografie.

Nějak takto mohl vypadat servis v meziválečném období.
Autor: Svět motorů

U většiny osobních vozů je navíc hned vedle vystaven samostatný hnací řetězec. Fanoušci ocení, že tady nijak není omezeno fotografování.

Pihy na kráse muzea se hledají těžko. My bychom zmínili snad jen strohý textový doprovod, který často neřekne víc než technické údaje. I na tom se ale pracuje – uživatelé chytrých mobilů si u řady exponátů mohou najít více informací přes QR kód.

Návštěvníci s chytrým telefonem budou ve výhodě. Přes QR kód se dostanou na stránky s podrobnějším popisem modelu i videi.
Autor: Svět motorů

Návštěvu tedy nezbývá než doporučit. Připravte se ale na jednu věc – až opustíte dokonalé karoserie předválečných tatrovek a vykročíte do betonového centra Kopřivnice kontrastujícího s malebnou krajinou Beskyd, budete se zamýšlet, kde by minimálně osobní divize automobilky mohla být dnes, nebýt období totality.

Technické muzeum Tatra

Kde: Záhumenní 367/1, 742 21 Kopřivnice
Kdy: Denně mimo pondělí, květen-září
9.00–17.00, říjen-duben 9.00-16.00
Za kolik: Dospělí 110 Kč, studenti a důchodci
70 Kč, děti do 6 let zdarma
Více na: www.tatramuseum.cz

Motorový vlak první třídy určený pro trasu Praha-Bratislava s názvem Slovenská strela
Autor: Svět motorů

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
33 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851